Akcie v USA po čtyřdenním růstu oslabily

22.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. ledna (ČTK) - Americké akcie dnes oslabil slabší globální ekonomický výhled, obavy o výsledek americko-čínských rozhovorů o obchodu a neuspokojivé odhady hospodaření firem uprostřed výsledkové sezony. Na devizovém trhu ztrácel dolar.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, odepsal 1,22 procenta a obchodování uzavřel na 24.404.48 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,42 procenta na 2632,90 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 1,91 procenta na 7020,36 bodu.

Všechny tři hlavní indexy dále prohloubily své ztráty, když deník Financial Times večer přinesl informaci, že si Washington nepřeje, aby do USA přijela na přípravné rozhovory před dalším kolem jednání o obchodu čínská delegace. Těsně před uzavřením burz ale zprávu popřel ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow.

Protože se v pondělí neobchodovalo, mohly trhy teprve dnes zareagovat na snížení odhadu globálního ekonomického růstu, které oznámil Mezinárodní měnový fond (MMF), a na údaj o nejslabším růstu čínské ekonomiky za 28 let zveřejněný ve stejný den.

Zpomalení čínské ekonomiky oslabilo akcie výrobců čipů a níže zamířily i akcie takzvané skupiny FAANG, kam patří firmy Facebook, Apple, Amazon a Alphabet. Ztrácely i akcie farmaceutické a kosmetické společnosti Johnson & Johnson (J&J), protože firemní výhled letošních tržeb nedostál očekáváním analytiků.

Na devizovém trhu dnes kvůli obavám z pokračujícího obchodního napětí mezi USA a Čínou a ze skomírání globálního ekonomického růstu oslaboval dolar. K japonskému jenu, který jinak těží z globálního napětí spolu s ním, odepsal krátce po 22:00 SEČ 0,3 procenta na 109,36 JPY. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, byl ve stejnou dobu téměř beze změny na 96,33 bodu. V reakci na příznivý vývoj britského trhu práce se dařilo libře. K dolaru si připsala 0,5 procenta na 1,2956 USD.

vjn mka

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK