Nechcete mít šperky doma? Uschovejte je třeba v bance

31.01.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Možná máte doma cennosti a bojíte se, abyste o ně nepřišli. Nemusí to být hned zloděj, stačí nějaká nečekaná návštěva, která se sama „pozve“ dál. Jdete udělat kávu a babiččiny šperky za statisíce jsou fuč.

Pokud touto obavou trpíte, měli byste vědět, že je možné si cennosti uschovat do bezpečnostní schránky. Zkrátka scénu, kterou jste viděli v mnoha filmech, když jde hlavní postava do banky a otevírá si svůj sejf, můžete sami zažít.

Klíček něco stojí

Bezpečnostní schránky mají většinou banky, ale ne všechny, nabízí je ale například Česká spořitelna nebo společnost 24Safe. Nejsou v každé pobočce banky, ale v Praze vám službu nabídnou jistě, stejně tak v krajských městech. V téměř všech si mohou cenné věci ukládat hlavně klienti bankovních ústavů, Česká spořitelna, UniCredit Bank a 24Safe nabízejí své trezory všem, stejně jako Komerční banka. Pokud ale nejste klientem banky zaplatíte víc.

Protože budete mít „svůj“ klíč od schránky, banka vám ho „půjčí“, ale musíte zaplatit kauci pro případ ztráty. Částka se může vyšplhat i na tisíce korun, je ale vratná. Obecně je cena služby závislá na tom, jak velkou schránku si pronajmete a na kolik si uschované pojistíte. Na pár zlatých šperků po babičce bude jistě stačit malá schránka, která vás přijde na zhruba 700 (třeba Česká spořitelna) až 6 000 Kč (Raiffaisenbank). Nejlevnější je Česká národní banka (630 Kč), ale v ní si mohou schovávat cennosti jen právnické osoby.

Průkaz i otisk

Vše jste si tedy zařídili a nyní se chcete podívat, zdali je vaše rodinné zlato v pořádku. Přijdete do banky, řeknete, co si přejete. Pak se podepíšete, což se pokusíte udělat tak, aby to bylo co nejpodobnější vzoru, který jste zde nechal při žádosti o sejf, ukážete také nějaký průkaz totožnosti. Pak vás zavedou k vaší schránce, obsluha vám zčásti sejf odemkne – vy máte klíč a znáte heslo, takže zbytek už uděláte sami, bankovní úředník vás zanechá s vašimi cennostmi samotné.

Ne všude je popsaný průběh podobný, například u 24Safe je přístup ke schránce zcela anonymní, potřebujete se prokázat jen např. otiskem prstu, pak využijete svou speciální kartu a PIN, kterým si odemknete. Jestliže chcete, aby k sejfu mohlo mít přístup více lidí, možné to je. A dá se taky zajistit, abyste dostali zprávu, kdo si zrovna ve vaší schránce cennosti prohlíží.

Je možné si také pronajmout větší schránku, ty jsou ala samozřejmě dražší, například schránka 97,5 x 30 x 75 nebo 82,5 x 65 x 75 centimetrů u ČSOB stojí 8 712 Kč ročně.

Jak zařídit bezpečnostní schránku v bance

(foto: Shutterstock)

 

Pojistka ano i ne

Celkem zajímavé je, že na rozdíl od vkladů není váš majetek ve schránce banky automaticky pojištěn. Kdyby tedy banka vyhlásila bankrot, je docela možné, že byste o své cennosti přišli, nebo se k nim složitě dostávali.

To je největší nebezpečí. Jinak jsou sejfy hlídané bezpečnostními firmami. Vy si jej navíc můžete také pojistit, kdyby byla přece jen banka přepadena a věci uloupeny, nebo byly sejfy třeba zatopeny povodní. Výše pojištění závisí na hodnotě ukrytých cenností, ale také není všude samozřejmostí, Česká spořitelna věci v sejfech třeba vůbec nepojišťuje.

Otevřeno podle pracovní doby

Většinou se ke svým věcem v sejfu budete moci dostat jen v době otevření bankovního ústavu, nebo společnosti, která službu nabízí, nonstop službu nabízí společnost 24Safe a Arbesa v Praze. Pokud budete své věci potřebovat právě ve večerních hodinách, můžete si nechat zabudovat sejf doma. Ale pojištění bude stát víc, než kdybyste si věci uložili v bance. Na druhou stranu byste si tam asi mohli dát cokoli vás napadne, což v bance nemůžete – zbraně, výbušniny a třeba chlebíčky s majonézou, tedy věci podléhající rychle zkáze. Asi vás zajímá, zdali tedy banka kontroluje, co ve schránce máte – standardně ne, ale pokud má podezření, že ve schránce něco tiká, asi se tam raději společně podíváte, abyste mohli včas přestřihnout červený drát.

A pokud byste samozřejmě zapomněli za sejf zaplatit, banka vás k němu nepustí, dokud dluh nevyrovnáte. Když na místě zůstanou nevyzvednuté věci, po jisté době se sejf „úředně“ otevře, z prodej věcí se například uhradí dluh a zbytek peněz zpravidla propadne bance.


Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 12 krát

Články ze sekce: Spotřebitel