Ropa v obavách ze zpomalení růstu ekonomiky zlevňuje

23.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 23. ledna (ČTK) - Ceny ropy se po většinu dnešního obchodování zvyšovaly, zejména v reakci na pokles zásob suroviny ve Spojených státech a po zveřejnění údajů, které naznačují slabší růst těžby ropy z břidlic v USA. Posléze ale převážily obavy ze zpomalení tempa růstu globální ekonomiky, což by mohlo snížit poptávku. Ceny tak zamířily dolů. Jejich pokles dále prohloubily informace o poklesu amerických akciových trhů.

Kolem 18:00 SEČ ztrácela severomořská ropa Brent už 1,7 procenta na 60,45 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala pokles dokonce o 1,9 procenta na 51,99 dolaru za barel.

V úterý se ceny ropy snížily o dvě procenta, částečně v reakci na propad finančních trhů. Investoři se z trhu v obavách z vývoje globální ekonomiky stahovali a hledali bezpečí prostřednictvím nákupů vládních dluhopisů a zlata.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) odhaduje, že růst těžby ropy z břidlic bude v dalších letech pokračovat, ale pomalejším tempem. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávají, že zásoby ropy v USA se minulý týden už potřetí za sebou snížily.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 60,45 61,50 New York - NYMEX WTI březen 51,99 53,01

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK