Kam a do kdy musíte odevzdat daňové přiznání k silniční dani?

16.01.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Začal nový rok a také nové daňové období. Čeká nás daňové přiznání k dani z příjmu, někteří musí odevzdat daňové přiznání k dani z nemovitosti a podnikatelé by v lednu neměli zapomenout na daňové přiznání k silniční dani.

Silniční daň je povinnou daní pro každé vozidlo, které je využívané k podnikání. Existují sice výjimky a určitá vozidla jsou osvobozena od silniční daně, ale

  • pokud neprovozujete například MHD nebo autobusovou přepravu, nemáte alternativní pohon a neřídíte auta, a to například armádní nebo hasičská
  • a zároveň používáte auto pro výkon podnikatelské činnosti,

tak jste povinni silniční daň platit

TIP: Zkontrolujte si, zda jste povinni platit silniční daň a podávat daňové přiznání.

Silniční daň ve zkratce

  • Silniční daň je daň, kterou platí podnikatelé už v průběhu roku. Mají totiž povinnost platit zálohy na silniční daň každé čtvrtletí.
  • K silniční dani je nutné se registrovat okamžikem, kdy začínáte využívat vozidlo k podnikání.
  • Daňové přiznání NENÍ registrací k dani silniční. Je nutno se registrovat kdykoliv během roku, daňové přiznání se podává do 31. ledna.
  • Daň silniční se platí formou záloh během roku - termíny pro platbu silniční dani. Doplatek je nutno zaplatit do 31. ledna.

Kdy odevzdat daňové přiznání v roce 2020

Platí pravidlo: daňové přiznání k silniční dani se odevzdává do 31. ledna. V roce 2020 připadá termín podání daňového přiznání na pátek 31. ledna 2020.

Toto je termín i pro zaplacení daně za prosinec, tato záloha se platí až v lednu, a také pro doplacení případných nedoplatků na silniční dani za rok 2019.

 

Kam a jak odevzdat daňové přiznání k silniční dani

Daňové přiznání k silniční dani se odevzdává na finanční úřad, který je místně příslušný

  • dle sídla firmy, pokud je to právnická osoba,
  • nebo dle trvalého bydliště, pokud je to OSVČ.

Pokud máte datovou schránku, tak jste povinni odevzdat přiznání k silniční dani elektronicky přes datovou schránku. Pokud máte elektronický podpis, tak můžete poslat daňové přiznání přes email. 

Jinak můžete odevzdat fyzicky na příslušném finančním úřadu, daňové přiznání je možné zaslat i poštou. Povinnou daň silniční pak můžete zaplatit složenkou nebo bankovním převodem nebo osobně na pokladně finančního úřadu.

Co dělat, když jsem na daňové přiznání k silniční dani zapomněl?

Ještě stále máte několik dní na vyplnění a odevzdání daňového přiznání. Pamatujte, že daňové přiznání je nutno doručit do 31. ledna. Pokud to posíláte poštou, tak za splnění termínu se počítá razítko na obálce, můžete tedy daňové přiznání na poslední chvíli donést na poštu, které bývají otevřené déle než finanční úřady.

Finanční úřad také toleruje pozdní odevzdání ještě o pár pracovních dní. Bez pokuty můžete daňové přiznání odevzdat ještě 7. února, tolerováno je 5 pracovních dnů zpoždění. Při ještě pozdějším odevzdání už vám nejspíš finanční úřad vyměří pokutu: za pozdě odevzdané daňové přiznání a také za pozdě zaplacenou daň. Pokud daňové přiznání zapomenete odevzdat úplně, může vám hrozit pokuta až ve výši 50 000 Kč.



Test: Znáte české daně?

Jsou pro vás daně sprosté slovo, nebo si při vyplňování daňového přiznání lebedíte? Otestujte své znalosti.

Jaké jsou aktuální sazby DPH?

Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: DANĚ