Levnější léky aneb jak najít levnou lékárnu

05.02.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Jestliže jsme mladí a zdraví, moc nás ceny léků netrápí. Maximálně si koupíme něco na bolení hlavy po „propařené noci“, nebo tabletového pomocníka, který nás vytáhne z rýmy a kašle. Ale co když potřebujeme léky častěji? Pak to něco stojí. Dokážeme medikamenty pořídit nějak levněji?

Možná jste zdraví, ale třeba máte v okolí někoho nemocného, malé dítě, seniora. A ti léky potřebují a možná stojí fůru peněz. Dá se ale na lécích vůbec nějak ušetřit? Odpověď je kladná. Léky na lékařský předpis můžete pořídit levněji, protože mohou stát v každé lékárně jinak. Na léky totiž přispívá naše zdravotní pojišťovna a léky nemusí hradit celé. Rozdíl mezi cenou léku a úhradou pojišťovny pak hradí pacient.

Jak to chodí s cenami léků

Ceny léků stanovuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Každý měsíc pak vydává aktuální seznam cen léků, které stanovuje dle předem stanovených kritérií (například přihlíží k tomu, kolik stojí ceny v okolních zemích). To ale ještě není prodejní cena – ta je poskládaná z ceny výrobce, obchodní přirážky a daně z přidané hodnoty.

Zdravotní pojišťovna hradí medikament celý, nebo jeho část, nebo taky vůbec nic. Podle mluvčí České lékárnické komory Michaely Bažantové nehradí zdravotní pojišťovna celou částku často. V takovém případě je úhrada pojišťovny tedy nižší, než je celková cena a rozdíl je doplatkem, který platí pacient.

Jak si koupit léky levně, nejlevnější lékárna

Zdroj: Shutterstock

A proč se doplatky mění?

Jenže doplatky nejsou stále stejné. Jednou můžou být větší, jindy nižší a napotřetí žádné. Je to podle mluvčí Bažantové proto, že výrobní cena léku se může změnit téměř kdykoli. A pak se liší i cena doplatku.

„Také úhrady pojišťovny se podle toho mění, a to každý měsíc. Může se tedy stát, že pacient, který jeden měsíc na lék nedoplácel, může další měsíc doplácet a naopak. A dokonce může pacient doplácet víc, i když je lék levnější, prostě proto, že úhrada klesla mnohem více, než cena léku – a tím pádem je mezi nimi větší rozdíl. A ten rozdíl – to je doplatek,“ řekla novinářům Michaela Bažantová.

Co z toho má lékárna? A pacient?

Lékárna „žije“ z už zmíněné obchodní přirážky. Její hranice určuje ministerstvo, a je ziskem, o který se dělí s distributorem. Pro nemocné je ale samozřejmě důležitý výsledek, tedy kolik musí vytáhnout z peněženky. A logicky hledají nejlevnější řešení.

Z toho všeho vyplývá, že lékárny mohu mít lék levnější, když na něj nedají přílišnou obchodní přirážku. Pro pacienta by bylo optimální, kdyby převzaly vůbec celý doplatek pojišťovny, a on tak nedoplácel nic. Jenže na to soukromí lékárníci, tedy jednotlivé lékárny, které nejsou členy nějakého lékárenského řetězce, ekonomicky nedosáhnou.

Řetězce samozřejmě hospodaří ve velkém, a tak si mohou dovolit doplatky v některých případech plně hradit. Třeba se domluví s výrobcem, že léku odeberou tolik, že mu na něj producent dá obrovskou slevu. A pacientovi pak nabízí léky bez doplatku, tedy levněji.

Řešení…

Jak už bylo napsáno, cena léků se nejméně jednou měsíčně mění. A léků jsou tisíce. To je taky důvodem, proč se nikde aktuální ceny léků nedozvíte. Lékárna by na to musela najmout na fulltime člověka, který by nedělal nic jiného, než aktualizoval. A když to nedělá jeden, jistě to nebude dělat druhý.

Další variantou je do lékáren zavolat. Na otázku, zda vám lékárník bude anonymně telefonicky hledat cenu nějakého léku, když ani nemá jistotu, že si jej pořídíte u něj, si jistě odpovíte sami. Co tedy zbývá?

Podle mluvčí lékárníků Michaely Bažantové musí pacient obíhat lékárny a ptát se na cenu léku. Pak si vybere tu nejlevnější a nakoupí. A může taky zjistit, že nižší cenu třeba nabízí neřetězcová lékárna.

 

Začněte u lékaře

Nežli se ale rozhodnete pro výlet po lékárnách v nejbližším okolí, měli byste si zjistit, co vám lékař vlastně předepsal. Jeho povinnost samozřejmě není znát cenu léků, ale rozhodně ví, za který medikament se platí doplatek a zdali není možné nahradit originální lék s doplatkem generikem, tedy licenčním lékem se stejným složením, který je možná bez doplatku, nebo s doplatkem nižším.

Rozdíly se totiž u nejdražších medikamentů mohou lišit i ve stokorunách. Výši doplatku na konkrétní předepsaný léčivý přípravek je také možné orientačně dohledat na webu ministerstva zdravotnictví.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: Spotřebitel