Kolik zaplatíme za léky každý rok?

06.02.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Onemocněli jste vy nebo vaše rodina a potřebujete sehnat léky na předpis, které nejsou právě levné. Je možné je sehnat někde levněji? Je. Léky na předpis může prodávat každá lékárna za jinou cenu, tedy i levněji.

Na léky na předpis totiž přispívá naše zdravotní pojišťovna, ale nemusí je hradit plně. Rozdíl mezi cenou léku a úhradou pojišťovny pak platí pacient.

Lékárna – 6 až 18 procent

Lidé si většinou myslí, že peníze, za které lék platí – doplatek, je vlastně cena léku, která zůstává v lékárně. Tak to ale není. Podle tiskové mluvčí lékárníků Michaely Bažantové v lékárně zůstává 6 až 18 procent z konečné ceny léku a také úhrada 14 Kč za výdej jedné položky z receptu.

Jen naprosto výjimečně lékárna, resp. lékárník, může účtovat pacientovi poplatek za nadstandardní konzultační služby, jako je například poradenství při odvykání kouření. Pokud ale třeba pacientovi poradí, nebo volá lékaři kvůli nutné opravě receptu či za rozmluvení nevhodného léku pro samoléčbu, lékárna žádné finanční prostředky nedostává od pacienta ani od pojišťovny.

Ochranný limit

Na všechny se vztahuje tzv. ochranný limit. Pokud ročně přesáhne 5 tisíc Kč, může pojišťovna za jistých podmínek peníze vrátit. Lidé nad 65 let a děti do 18 let využívají nižší ochranný limit – 1 000 Kč, u sedmdesátiletých polovinu za rok. A opět, pokud jej senior nebo dítě při nákupu léků překročí, pojišťovny peníze za léky vrací.

Podle slov mluvčí Bažantové zaplatili předloni všichni pacienti na doplatcích za předepsané léky cca 8 miliard korun. Vráceno jim bylo 117 miliónů korun. Koncem roku 2018 sice již zdravotní pojišťovny hlásily, že vzhledem ke snížení hranice limitu budou vracet asi 400 miliónů, i to je však v poměru k částce zaplacené pacienty za doplatky podle mluvčí málo. Limit tedy chrání menšinu pacientů.

Kde koupit léky nejlevněji, nejlevnější lékárna

Shutterstock

Akce řetězců a lékáren

Nemocný je v médiích atakován akcemi lékárenských řetězců, které nabízejí léky na recept bez doplatků, nebo třeba s polovičními doplatky. Obecně ale platí mezi řetězcovými a neřetězcovými provozovateli podle mluvčí Bažantové lékáren stejné pravidlo: Všichni se musí řídit úhradami a nejvyššími cenami stanovenými Státním ústavem pro kontrolu léčiv a přirážkou stanovenou ministerstvem zdravotnictví.

Rozdíly mezi jednotlivými lékárnami a řetězci jsou tedy dány jejich rozdílnými možnostmi v přístupu k lékům za výrazně nižší ceny. Zde samozřejmě vítězí na celé čáře řetězce a jejich ekonomická síla. Lékárníci s tímto přístupem ale spokojeni nejsou, protože si myslí, že stát dává přednost při zabezpečování potřeb obyvatel právě nadnárodním řetězcům.

Fixní doplatky – dražší léky?

V jiných evropských zemích jsou doplatky léků fixní, lidé tedy nemusí obíhat lékárny v honbě za nejlevnějším lékem, protože všude stojí stejně. Když na to lékárníci poukazují, je jim argumentováno, že pokud by byly doplatky za léky fixní, byly by léky dražší. A pro některé lékárny by to mohlo být ekonomicky likvidační.

Michaela Bažantová ale říká, že léky by dražší nebyly, protože by záleželo na tom, jak si stát dokáže uhlídat prostřednictvím cenové regulace, aby ceny léků nebyly právě zbytečně vysoké. Bylo by ale konečně dodrženo právo pacienta na stejnou zdravotní péči. A nakonec by pacient nebyl překvapen a lékař i lékárník by také znali výši doplatku předem. Celá Evropa má podle mluvčí Bažantové doplatky na jednotlivé léky stejné, třeba po dobu jednoho roku.

 

Zdržení od února

Devátého února přibude na tomto poli další změna. Bude se totiž ověřovat pravost léků. Lékárníci ověří pravost každé krabičky léku na předpis a také několika vybraných léků bez lékařského předpisu. Když narazí na padělek, lék pacientovi nevydají.

Zní to jednoduše, praxe zatím nevypadá růžově, protože protipadělkový systém je podle mluvčí nedokonalý. Podle zkušeností ze zahraničí se objevují chyby při čtení 2 D kódů mezi 1 až 2 %. U nás by to mohlo být až 9 tisíc léků denně. K tomu mluvčí doplňuje, že za celou třicetiletou historii českého lékárenství se nevyskytl ani jeden padělek léku. Přesto se může od 9. února stát, že lék bude pro pacienta lékárna mít, ale nebude ho moct vydat. Navíc se kvůli další proceduře prodlouží doba výdeje léku.

Na závěr mluvčí Michaela Bažantová připomíná, že pacienti mají právo si vyzvednout léky v kterékoli lékárně u nás podle svého vlastního výběru. Jakékoli směrování do konkrétní lékárny lékařem, např. nemocniční, je nezákonné, i kdyby „za to“ měl získat bonus ve formě bezplatného parkování v nemocničním areálu.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: Spotřebitel