7 případů, kdy nemusíte odevzdávat daňové přiznání

16.02.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Termín pro odevzdání daňového přiznání za rok 2021 je letos v pátek 1. dubna 2021 fyzicky, a 2. května 2022 elektronicky. Kdo všechno musí odevzdat daňové přiznání? Kromě živnostníků jsou to například i ti, co pracovali pro dva zaměstnavatele a nebo měli další zdanitelné příjmy, nejen ze závislé činnosti. Pojďme se ale podívat na ty, kteří si možná myslí, že musí odevzdat, přitom ale daňové přiznání odevzdávat vůbec nemusí.

(1) Zaměstnanci i s více zaměstnavateli

Existuje jednoduché pravidlo, že pokud jste během roku měli více zaměstnavatelů, tak musíte odevzdat daňové přiznání. To pravidlo má ale hned několik výjimek. Tou první je fakt, že jste sice měli více zaměstnavatelů, ale postupně. Tedy v jednom měsíci jste měli pouze jednoho zaměstnavatele a u toho jste měli podepsané prohlášení k dani za příslušné období. 

Na vyplacenou čistou mzdu vám tak byla uplatněna základní sleva na poplatníka. Další daňové slevy a odpočty pak můžete uplatnit díky podepsání ročního zúčtování daně, které vám provede mzdová účtárna současného zaměstnavatele. Daňovou vratku, případně daňový bonus vám pak současný zaměstnavatel vyplatí v rámci čisté mzdy.

(2) Příjmy zdaněné srážkovou daní

Mezi další výjimku pak patří příjmy zdaněné srážkovou daní. Mezi takové příjmy patří například příjmy z dohody o provedení práce do 10 tisíc korun, pokud jste u zaměstnavatele nepodepsali prohlášení k dani, nebo příjmy z autorských honorářů do 10 tisíc korun měsíčně. Tyto příjmy nemusíte uvádět v daňovém přiznání, ani pokud máte ještě stálého zaměstnavatele na hlavní pracovní poměr a měli jste v jednom měsíci souběh příjmů. Například jste pracovali na HPP a také na DPP do 10 000 Kč.

Mezi příjmy zdaněné srážkovou daní se řadí také výhry, které nejsou osvobozené od daně, výplaty ze stavebního spoření nebo fondového investování, z dluhopisů nebo podíly na zisku.

V některých případech se ale vyplatí podat daňové přiznání, protože můžete mít nárok na vyplacení daňové vratky nebo daňového bonusu. Daňové přiznání tak není povinností, ale zkuste si spočítat, jaká je přesně vaše daňová povinnost za minulý rok, a porovnat, jestli se vám přece jenom nevyplatí přiznat příjmy.

Kdy nemusíte odevzdat daňové přiznání

(foto: Shutterstock)

(3) Příjmy osvobozené od daně z příjmu

Mezi osvobozené příjmy patří například nemocenská, starobní důchod (až do výše 547 200 Kč za rok 2021), rodičovský příspěvek a další sociální dávky nebo podpora v nezaměstnanosti. Tyto příjmy nemusíte uvádět nikde v daňovém přiznání a také nemáte povinnost odevzdat daňové přiznání zahrnující pouze tyto příjmy. Stejně tak patří do příjmů osvobozených od daně stipendium, prodej nemovitosti, pokud jste splnili podmínky pro osvobození, příjmy vyplácené z penzijního připojištění a z doplňkového penzijního pojištění a další příjmy definované v § 4 a § 4a) zákona o daních z příjmů.

(4) Roční příjmy nepřesahující 15 000 Kč

Pokud jste za minulý rok jakýmkoliv způsobem vydělali méně než 15 tisíc korun, tak daňové přiznání také podávat nemusíte. To se vztahuje například na OSVČ s příjmy nižšími než 15 tisíc nebo na příležitostný přivýdělek do tohoto limitu. V praxi mezi takové osoby budou patřit například starobní důchodci nebo osoby pobírající rodičovský příspěvek a přivydělávající si na živnostenský list. Pamatujte ale, že se hodnotí příjmy, nikoliv zisk (tedy příjmy ponížené od výdajů). Navíc daňové přiznání je nutné podat v případě, že OSVČ vykazuje daňovou ztrátu.

(5) Příjmy z ostatních činností do 6 000 Kč

Mezi příjmy z ostatních činností patří například příjmy z kapitálového majetku nebo příjmy z pronájmu. Pokud máte příjmy pouze do limitu do 6 tisíc korun, tak tyto příjmy není nutné přiznávat a není nutné podat daňové přiznání.

 

(6) Příjmy ze zahraničí

Daňové přiznání v ČR nemusíte podávat ani v případě, kdy jste loni měli příjmy ze závislé činnosti ze zahraničí a ty jsou na základě mezinárodních smluv o dvojím zdanění vyjmuty z českého zdanění. Stručně tak platí, že pokud jste pracovali a bydleli v loňském roce v zahraničí a u každého zaměstnavatele vám byla strhávána daň z příjmu dle tamních předpisů, tak není nutné tyto příjmy uvádět do českého daňového přiznání. 

Pokud jste ale pracovali v zahraničí třeba jen část roku, tak se možná vyplatí znát zahraniční daňové zákony. Možná se pro vás totiž vyplatí odevzdávat daňové přiznání v dané zemi a získat daňovou vratku tam.

Daňové přiznání také musíte podat, pokud je vaším daňovým domicilem Česká republika, tedy pokud jste zde v ČR bydleli 6 měsíců v roce nebo déle.

(7) Příležitostné příjmy do 30 000 ročně

Příležitostný přivýdělek je také osvobozený od daně z příjmu. Jedná se například o situace, kdy si přivyděláváte prodejem ovoce a zeleniny z vlastní zahrádky. Nebo prodáváte vlastní výrobky. V takovém případě ani nemusíte vlastnit živnostenský list a až do limitu 30 tisíc za rok jsou tyto příjmy osvobozeny od daně z příjmu.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 33 krát

Články ze sekce: DANĚ