Kraje rozdělí 3 miliardy korun na nové kotle. Poslední vlna dotací pomalu startuje

15.02.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Příspěvek až 127 500 korun mohou letos získat domácnosti, které se rozhodnou vyměnit starý kotel na uhlí za nový zdroj tepla. Kotlíkové dotace podporují kotle na biomasu, tepelná čerpadla nebo plynové kondenzační kotle. Třetí vlna je poslední šancí, jak příspěvek získat.

Až třicet tisíc starých kotlů na tuhá paliva by podle výpočtů ministerstva životního prostředí mohlo být vyměněno ve finální vlně kotlíkových dotací. Stát do krajů posílá 3,125 miliardy korun z evropských fondů, aby je úřady rozdělily mezi žadatele o příspěvky na ekologické kotle. Provoz kotlů na tuhá paliva totiž skončí v roce 2022, a podle ministerstva tak domácnosti mají poslední možnost kotle vyměnit.

„Domácnosti, které stále ještě topí v kotlích na tuhá paliva první a druhé emisní třídy, by neměly s jejich výměnou otálet. Od září roku 2022 bude totiž provoz těchto kotlů zcela zakázán, navíc výhodnější podmínky pro jejich výměnu už nebudou,“ vzkazuje Richard Brabec, ministr životního prostředí.

Pro kotlíkové dotace na kraj

O finance si musí nejdříve zažádat krajské úřady, které je následně budou přerozdělovat mezi jednotlivé žadatele. Čas na to mají do 29. března. Kraje pak musí výzvy pro občany vyhlásit nejpozději do konce září letošního roku a nejdéle k poslednímu říjnu musí spustit příjem žádostí. Některé krajské úřady ale avizovaly, že vše stihnou dříve. Příjem dotací by tak mohly spustit už na jaře nebo v létě.

Podmínky získání dotace zůstávají obdobné jako v předchozích dvou vlnách. Z příspěvku už ovšem nebude možné koupit uhelné kotle. Na této změně trvala Evropská komise. Vyloučení uhlí je rovněž v souladu s českou energetickou koncepcí a klimatickou politikou.

Kotlíkové dotace 2019 na nový kotel, tepelné čerpadlo

Z dotací je možné financovat nákup kotle na biomasu s ručním i automatickým přikládáním, tepelného čerpadla nebo plynového kondenzačního kotle. „Mezi způsobilé výdaje lze zahrnout nejen náklady na pořízení zdroje a jeho instalaci, ale také náklady na novou otopnou soustavu či její rekonstrukci včetně regulace a měření a úpravy spalinových cest. Další příspěvek, až 20 tisíc korun, získají jako bonus ti žadatelé, kteří kotlíkové dotace zkombinují s programem Nová zelená úsporám,“ doplňuje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Příspěvek 95 až 127 500 korun

Například na tepelné čerpadlo a na automatický kotel na biomasu lidé získají až 120 tisíc korun. Ruční kotel na biomasu je podporován částkou 100 tisíc korun, plynový kondenzační kotel částkou až 95 tisíc korun.

Pokud žadatelé žijí v takzvané prioritní oblasti se znečištěným ovzduším, kam spadá třeba Moravskoslezský kraj, získají další bonus ve výši 7 500 korun. Celkový maximální příspěvek tak může být až 127 500 korun.

Zároveň ministerstvo životního prostředí chystá program RESTART, do něhož budou zahrnuté tři kraje: Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský. Tento program umožní výměnu neekologického kotle i domácnostem, jež nemají dost peněz, aby nový zdroj předfinancovaly nebo spolufinancovaly. Na kotel tak získají peníze dopředu. Podrobnosti úřad oznámí během února.

Největší zájem je o tepelná čerpadla

Kotlíkové dotace běží od roku 2015. Od té doby rozdělily úřady na výměnu zastaralých kotlů na tuhá paliva už 6,7 miliard korun ze zdrojů Evropské unie. V dosavadních dvou výzvách kraje schválily na 60 tisíc výměn v objemu 6,5 miliardy korun, do konce roku 2020 by číslo mělo vzrůst na minimálně 90 tisíc výměn.

Největší zájem zatím žadatelé projevili o dotace na tepelná čerpadla. Na druhé příčce se držely kombinované kotle na uhlí a biomasu a na třetím místě byly plynové kondenzační kotle.

 

Jak o dotaci požádat?

O kotlíkové dotace můžete požádat na svém krajském úřadě. Kraje budou o vyhlášení dotační výzvy informovat na svých webech (podívejte se na kontaktní údaje krajských úřadů). Dotované výrobky (kotle a tepelná čerpadla) najdete v Seznamu registrovaných výrobků.


Čtěte také:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ