Průměrná nabídková sazba hypoték začala klesat

08.02.2019 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Klesající cena peněz na mezibankovním trhu otvírá cestu ke snižování hypotečních sazeb. Některé banky již tohoto využily a hypoteční úvěry opět začaly zlevňovat. Co se bude dít se sazbami hypoték v únoru?

ČNB v prosinci ponechala sazby beze změny. Stagnaci vykazují také sazby na mezibankovním trhu, které však v posledních dvou měsících loňského roku dramaticky poklesly a nyní se pohybují na úrovni dubna loňského roku. Tento vývoj se se zpožděním začal v lednu propisovat i do hypotečních sazeb. Vývoj ceny peněz na mezibankovním trhu ilustrujeme na následujících grafech na vývoji 5 a 10letých úrokových swapů.

Jaké jsou hypoteční sazby únor 2019

  Zdroj: Patria.cz

Některé banky v lednu oznámily plošné snížení sazeb (UniCredit Bank), druhá skupina bank zvolila cestu dočasného snížení v rámci časově omezených akcí, které podle potřeby případně prodlužují (Hypoteční banka, mBank, Moneta Money Bank).

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů s LTV do 70 % v lednu meziměsíčně klesla o 5 setin procentního bodu. Index GOFI 70, který používáme k monitoringu této kategorie hypoték, klesl z prosincových 3,11 % na 3,06 %. Podobné je to i v případě indexu GOFI 80, který meziměsíčně klesl rovněž o pět setin procentního bodu a jeho aktuální hodnota činí 3,09 %.

Sazby hypotéky začátek roku 2019

Naopak hypoteční úvěry nad 80 % LTV v porovnání s prosincem 2018 mírně podražily. Průměr hypoték do 85 % LTV vzrostl o 2 setiny procentního bodu na 3,60 %. O 2 setiny vzrostl i GOFI 90, jež aktuálně dostáhl hodnoty 3,73 %.

Sazby na mezibankovním trhu jsou nyní zhruba na úrovni dubna – června loňského roku, kdy se průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů pohybovala okolo 2,50 %. Bankám se nyní otevřel prostor pro posun sazeb směrem dolů, čehož už některé v lednu využily a vzhledem k vysoce konkurenčnímu prostředí na českém trhu očekáváme, že konkurence tyto kroky nenechá bez odezvy. V únoru, pokud nedojde k zásadnímu obratu vývoje ceny peněz, proto očekáváme pokračující trend pozvolného snižování hypotečních sazeb.

 Zdroj: GOLEM FINANCE, Patria.cz, banky


Také si přečtěte:

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY