Hlavní navigace

Jak se daří Bitcoinu a jiným kryptoměnám v Česku ve srovnání se světem?

11. 2. 2019

Sdílet

Česká Republika patří v k nejvstřícnějším zemím na světě a podle nedávného průzkumu časopisu Forbes je dokonce úplnou špičkou – v Praze můžete platit Bitcoinem a jinými virtuálními měnami dokonce na více místech, než třeba v New Yorku. Celkem běžnou záležitostí se staly bitcoinové bankomaty, už několik let Bitcoiny přijímá síť novinových stánků Geco a za Bitcoiny si můžete koupit i auto.

Klidně i nějaké luxusní, u nás se třeba na Alze dala koupit Tesla, v zahraničí si takto koupíte i Lamborghiny. Alza nyní umožňuje platbu v Bitcoinech nebo Litecoinech, ale přislíbila prý i Ethereum. Nákup aut za kryptoměny je však spíše pro lidi, kteří koupili nebo těžili Bitcoiny v jeho počátcích. Známý je příběh mladého muže z Atlanty, který si koupil nové Lamborghiny za 11 BTC – které nakoupil za dnes směšnou částku 100 dolarů za kus.

Češi obecně velmi dobře přijímají supermoderní technologie a rychle je přijímají za své. Zároveň u nás kryptoměny nikdo neblokuje. Jen v Praze lze Bitcoinem platit na více než 200 místech. Existuje dokonce mapa, na které tyto prodejce najdete.

Platbu v kryptoměnách dnes přijímají také některé cestovní kanceláře a letecké společnosti, třeba Air Baltic nebo japonské nízkonákladové aerolinie Peach Aviation. Ve Spojených státech amerických je nově umožněno zaplatit v kryptoměnou za studium na některých vysokých školách, například na prestižní King’s College v New Yorku.

Můžete si také pořídit jednu z mnoha takzvaných digitálních peněženek, díky kterým lze kryptoměnou platit i tam, kde zatím není podporována. Třeba v rámci nové banky Revolut. Nevýhodou virtuálních peněženek ovšem je, že peníze vám jsou málokdy vráceny v Bitcoinech, většinou se jedná o eura nebo dolary.

Budoucnost však nikdo nezná. Kryptoměna stále trpí spíše na spekulanty, kteří ji drží kvůli výdělku, než že by s ní chtěli platit. A takových je většina. Jestli se z Bitcoinu či jiné kryptoměny někdy stane normální platidlo (přestože počet míst, kde se dnes dá takto platit, malý není) se stabilním kurzem se zkrátka nedá odhadnout. Byla k tomu navržena a jako decentralizovaná technologie je pro tento účel nicméně i vhodná. Kryptoměny tak můžete buď držet s čekat, nebo spekulovat a nebo si za ně pořídit něco hezkého, protože za týden už mohou mít úplně jinou cenu.

Byl pro vás článek přínosný?