Daňové zvýhodnění na děti: Česko vs. Slovensko

21.02.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Od prvního dubna vzroste na Slovensku daňové zvýhodnění na děti u dětí mladších 6 let na dvojnásobek. I tak je ale tato daňová výhoda u našich východních sousedů stále nižší než v Česku.

Co je to daňové zvýhodnění na děti a co je to daňový bonus?

  • Daňové zvýhodnění na děti je sleva na dani z příjmu, kterou dostávají rodiče dětí nezletilých i zletilých, kteří se připravují na budoucí povolání. Na slevu má nárok vždy jen jeden z rodičů. Sleva je uplatňována buďto měsíčně při výpočtu čisté mzdy nebo ročně při ročním zúčtování a daňovém přiznání.
  • Daňový bonus je pak situace, kdy poplatník uplatňuje daňové zvýhodnění na děti a toto zvýhodnění je vyšší než jemu vypočtená daň z příjmu. Pak nastává situace, kdy stát vyplácí peníze poplatníkovi, jeho čistá mzda může být dokonce vyšší než mzda hrubá.
  • Jak vysoké je a jak se uplatňuje daňové zvýhodnění na děti

Daňové zvýhodnění na děti v Česku

V Česku došlo v posledních několika letech ke změnám v daňovém zvýhodnění, to se postupně zvyšovalo. Roku 2017 se nejdříve daňové zvýhodnění zvýšilo na druhé, třetí a každé další dítě. Od roku 2018 platí i zvýšené zvýhodnění na první dítě.

Navíc nově můžou daňové zvýhodnění využívat i OSVČ, které používají pro výpočet daně z příjmu výdajové paušály.

Daňové zvýhodnění na Slovensku

Na Slovensku došlo ke zvýšení zvýhodnění až letos. Od začátku dubna bude daňové zvýhodnění dvojnásobné. Ale má to malý háček, zvýšení se týká pouze dětí mladších 6 let. Národní rada SR totiž neschválila zvýšení pro všechny děti, jak navrhovala opozice, vládní koalice pak prosadila pouze věkově omezené zvýšení.

Daňové zvýhodnění na děti: Česku vs. Slovensko

(foto: Pixabay)

 

Česko vs. Slovensko

I tak je ale nutno říct, že daňové zvýhodnění na děti je na Slovensku výrazně nižší než v ČeskuČeské daňové zvýhodnění dělá měsíčně 1267 Kč na první dítě, 1617 Kč na druhé dítě a 2017 Kč na třetí a každé další dítě. Na Slovensku je pak daňové zvýhodnění na dítě ve výšce € 22,17, u dětí do 6 let to bude od začátku dubna € 44,34. V přepočtu je tak daňové zvýhodnění na dítě zhruba 570 Kč, ve zvýšené variantě by to bylo 1140 Kč měsíčně.

Na Slovensku se tak sice zvýhodnění od letošního roku zvyšuje, ale stejně nedosáhne výšky českého zvýhodnění. Slováci si navíc můžou uplatnit zvýhodnění ve stejné výšce na každé jedno dítě, nezávisle na tom, kolik dětí mají. Oproti tomu české zvýhodnění na dítě se zvyšuje u druhého a následně i třetího dítěte. Celkově tak díky dětem Češi zaplatí na daních méně než Slováci. A na daňový bonus často dosáhnou i lidé s vyšší hrubou mzdou než na Slovensku.

Podpora rodin s dětmi: kde je větší?

To ale nejsou jediné rozdíly. Celkově je totiž státní podpora rodin s malými dětmi na Slovensku o dost nižší než v České republice. České zvýhodnění na děti se dále zvyšuje, pokud má dítě průkaz ZTP/P, což na Slovensku nemají. V Česku také rodiny s dětmi můžou v rámci ročního zúčtování nebo daňového přiznání čerpat slevu na dani v rámci školkovného.

Kdybychom dále srovnali výšku rodičovského příspěvku, tak i tam je celková částka, kterou čerpají rodiče na děti na Slovensku o něco málo nižší než v Česku. Rodičovský příspěvek je na Slovensku poskytovaný po dobu 3 let, ve výšce € 220,70, což je zhruba 5 690 Kč, při přepočtu to za tři roky vyjde na zhruba 205 000 Kč.

V Česku jsou podmínky pro čerpání příspěvku odlišné, ale platí, že za délku čerpání příspěvku můžete vyčerpat až 220 000 Kč, přičemž se očekává, že s novelou zákona o sociální podpoře tato výše vzroste až na 300 000 Kč. Po zvýšení tak na tom rodiče v Česku budou výrazně lépe. Navíc mají tu výhodu, že rodičovský příspěvek můžou vyčerpat i během kratšího období, například během dvou let. Měsíčně tam mohou dostávat od státu výrazně více, než je měsíční rodičovský příspěvek na Slovensku. Nebo naopak si můžou čerpání příspěvku rozložit až do 4 let věku dítěte a zůstat na rodičovské déle.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY