Tržby textilních a oděvních firem stouply o tři pct na 56,5 mld.

14.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - Tržby v textilním a oděvním promyslu v ČR loni meziročně vzrostly o tři procenta na 56,5 miliardy korun. Na textilní průmysl připadalo 85 procent tržeb. Vyplývá to z údajů Asociace textilního-oděvního-kožedělného průmyslu (ATOK), které má ČTK k dispozici. Průměrná mzda v oboru ke konci roku meziročně vzrostla o 8,5 procenta na 23.600 korun, což je zhruba o čtvrtinu méně než celorepublikový průměr.

\"Potvrdil se dlouhodobý trend růstu tohoto odvětví, který započal v roce 2010. V celém odvětví jsme zaznamenali úbytek počtu zaměstnanců, což je způsobeno jednak neuspokojivou situací na trhu práce, jednak úspornými opatřeními,\" uvedl výkonný ředitel ATOK Jiří Česal.

Počet zaměstnanců v oboru meziročně klesl o 1,6 procenta na 32.200. ATOK vychází z údajů z podniků s 20 a více pracovníky. Produktivita práce, měřená objemem tržeb na pracovníka, v odvětví meziročně vzrostla o 4,5 procenta.

Vývoz textilního a oděvního zboží loni meziročně vzrostl o 0,2 procenta na 122,3 miliardy korun. Dovoz se snížil o 1,2 procenta na 135,1 miliardy korun. \"Obdobně jako v předchozích letech převažují dovozy nad vývozy. Je to díky výraznému dovozu oděvního zboží, které je dále patrně přeposíláno z Česka do dalších evropských zemí,\" doplnil Česal. Meziroční pokles dovozu podle něj může naznačovat, že české oděvní i textilní zboží nalézá ve větší míře uplatnění na domácím trhu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK