Akcie v USA po statistice převážně klesly, dolar oslabil

14.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. února (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes v reakci na zprávu o vývoji maloobchodních tržeb za prosinec oslabily. Díky naději na pokrok v jednání o obchodu mezi USA a Čínou se jim však podařilo ztráty zmírnit a Nasdaq uzavřel se ziskem.

Index Dow Jones klesl o 103,88 bodu, čili 0,4 procenta, na 25.439,39 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 oslabil o 7,3 bodu, neboli 0,3 procenta, na 2745,73 bodu. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 6,58 bodu, tedy 0,1 procenta, na 7426,95 bodu.

Negativní vliv na indexy měly hlavně finanční společnosti, které jsou citlivé na vývoj úrokových sazeb, protože výnosy amerických státních dluhopisů kvůli slabší statistice klesly. Ztráta za uplynulé čtvrtletí poslala dolů akcie pojišťovny AIG, která tak zažila nejhorší den za čtyři roky. Oslabil i nápojový gigant Coca-Cola kvůli výhledu na letošní rok.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že maloobchodní tržby se v prosinci snížily o 1,2 procenta, což byl nejvyšší propad od září 2009. Listopadový růst pak byl zpřesněn směrem dolů. Prudký pokles za prosinec podle analytiků naznačuje zpomalení tempa růstu spotřebitelských výdajů ve čtvrtém čtvrtletí. Výdaje spotřebitelů mají na výkonu americké ekonomiky asi dvoutřetinový podíl.

Také další dnešní statistické údaje naznačily zpomalení ekonomické aktivity v USA. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v uplynulém týdnu překvapivě vzrostl a výrobní ceny nečekaně klesly.

Americký dolar po zprávě o nečekaně výrazném snížení maloobchodních tržeb oslabil. Údaje podporují současný příklon americké centrální banky (Fed) k trpělivosti při dalším zvyšování úroků. Loni úrokové sazby v USA vzrostly čtyřikrát a analytici podle agentury Reuters nyní očekávají, že Fed příští jedno až dvě čtvrtletí úroky zvyšovat nebude.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesl o 0,2 procenta na 97,05 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 0,3 procenta na 1,1292 USD a k jenu o 0,4 procenta na 110,52 JPY. Kurz eura vůči jenu se snížil o 0,1 procenta na 124,80 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK