Zisk pojišťovny Allianz loni vzrostl o deset procent

15.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 15. února (ČTK) - Největší evropské pojišťovně Allianz vzrostl v loňském roce čistý zisk o téměř deset procent na 7,5 miliardy eur (193,2 miliardy Kč). Hospodaření podpořily nižší výplaty škod po katastrofách. Společnost se rozhodla zvýšit dividendu o 12,5 procenta. Firma, která působí i v České republice, o tom informovala v dnešním prohlášení.

Provozní zisk se zvýšil o čtyři procenta na 11,5 miliardy eur, což je v souladu s odhady analytiků. Výše dividendy však překonala jejich očekávání, upozornila agentura DPA.

\"Naše zdravé a dobře diverzifikované podnikání nám dává jistotu, že i v letošním roce budeme opět vykazovat silný finanční výkon,\" uvedl v prohlášení finanční ředitel Giulio Terzariol. V letošním roce firma očekává provozní zisk 11,5 miliardy eur plus minus 500 milionů eur.

Allinaz se stejně jako další pojišťovny otřepává ze ztrát způsobených hurikány, požáry a zemětřeseními v Severní Americe v roce 2017, který byl pro pojišťovny nejnákladnějším rokem. Poměr nákladů a nárokovaných škod proti pojistnému, což je měřítko ziskovosti pojišťoven, v divizi neživotního pojištění se snížil o 0,4 procentního bodu na 94,1 procenta. Čím níže je ukazatel pod 100 procenty, tím větší je ziskovost pojišťovny. Překročení hranice 100 procent znamená ztrátu.

V samotném čtvrtém čtvrtletí čistý zisk stoupl o 19 procent na 1,7 miliardy eur. Provozní zisk se zvýšil o 0,4 procenta na 2,8 miliardy eur.

Firma již ve čtvrtek oznámila, že plánuje odkup vlastních akcií za 1,5 miliardy eur. Odkup začne 1. března a koupené akcie chce firma zrušit.

Na český trh vstoupila Allianz v roce 1993 a během svého působení si vybudovala pozici jedné ze tří největších českých pojišťoven. Její podíl na trhu je zhruba deset procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK