Mlékařská odbytová družstva Viamilk a Morava se chtějí spojit

15.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. února (ČTK) - Na českém trhu s mlékem usiluje o spojení odbytové družstvo Viamilk z Hradce Králové s odbytovým družstvem Morava z Vyškova. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil na svém webu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ředitel Viamilku Pavel Lhoták nechtěl fúzi před dokončením komentovat. Řekl však ČTK, že po spojení by družstvo vykupovalo pětinu mléka, které se v republice vyprodukuje.

Obchod s větším objemem mléka by měl obecně zlepšit vyjednávací podmínky družstva s odběrateli, tedy mlékárnami. Zda ÚOHS spojení povolí, by mělo být známé za měsíc.

Viamilk sdružuje producenty syrového mléka a také jatečných zvířat z Královéhradeckého a Pardubického kraje. \"Usilujeme o co nejlepší výkupní realizační ceny na trhu. Jsme největší odbytovou organizací vlastněnou zemědělskými podniky ve východních Čechách bojující za ekonomickou prosperitu zemědělských podniků,\" uvádí Viamilk na svém webu. Družstvo Morava sdružuje podniky především z jižní Moravy, Vysočiny a části východních Čech.

Podle dokumentu Státního zemědělského intervenčního fondu existovalo v Česku loni v květnu 19 odbytových družstev.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK