Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 1,1 procenta

15.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, když index PX stoupl o 1,1 procenta na 1058,2 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se dařilo nejvíce akcím CME, naopak nejvíce poklesly akcie společnosti O2. Minulý týden české akcie mírně oslabily o 0,1 procenta.

\"Investoři sledovali i v minulém týdnu stále stejná témata, tedy brexit, dění kolem obchodního jednání mezi USA a Čínou a pokračující výsledkovou sezónu. Indexy v zámoří pokračovaly v růstu kvůli naději na kladné vyřešení sporu mezi USA a Čínou. Relativně příznivé vyznění výsledkové sezóny v Evropě pomohlo německému indexu DAX. Domácí burza se rovněž nesla na pozitivní vlně,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce v týdnu rostly akcie CME, které posílily o 5,6 procenta na 75,9 koruny. Akcie těžily ze solidních výsledků, které zveřejnily již dříve, a z pozitivního vývoje na zámořských trzích.

Naopak nejhorší výkonnost předvedly akcie O2, které ztratily 2,4 procenta na 246 korun. Důvodem bylo vyjádření premiéra Andreje Babiše, že jeho vláda bude usilovat o zlevnění domácích cen mobilních dat. \"Podobná vyjádření od nejvyšších představitelů státu mají tradičně nepříznivý vliv,\" uvedl Vaníček.

I příští týden budou investoři podle Vaníčka sledovat informace týkající se pokračujících jednání mezi USA a Čínou. \"Celkově jsme na příští týden neutrální až mírně pozitivní s ohledem na možné výstupy z jednání mezi USA a Čínou,\" uvedl analytik.

sos jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK