USA chtějí snížit počet členů WTO s výhodami

15.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 15. února (ČTK) - Spojené státy dnes navrhly reformu Světové obchodní organizace (WTO), která by snížila počet zemí, jež mají nárok na zvláštní zacházení a výhody. Proti návrhu se ale pravděpodobně postaví Čína, Indie i další státy, uvedla agentura Reuters.

Spojené státy si už dlouhou dobu stěžují, že členové WTO se mohou sami označit za \"rozvojové země\", díky čemuž získají nárok na řadu výhod a na shovívavější zacházení.

Za rozvojové země se nyní označuje většina ze 164 členů WTO, včetně velkých obchodních mocností, jako je Čína a Indie, i některých velmi bohatých zemí, například Jižní Korea, Saúdská Arábie, Brunej, Hongkong, Katar a Omán.

Návrh Spojených států předpokládá, že zvláštní zacházení by bylo odepřeno státům, které Světová banka (SB) označuje za země s \"vysokým příjmem\", dále členům a přistupujícím členům Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), členům skupiny zemí G20 a státům, jejichž podíl na světovém obchodě dosahuje alespoň 0,5 procenta.

Americký prezident Donald Trump je hlasitým kritikem WTO a několikrát už pohrozil, že Spojené státy organizaci opustí. Bílý dům si stěžuje, že soudci WTO překračují své pravomoci a nespravedlivě rozhodují ve prospěch Číny a některých dalších zemí na úkor USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK