Akcie v USA posílily díky nadějím na obchodní dohodu s Čínou

15.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. února (ČTK) - Americké akcie dnes výrazně posílily díky rostoucím nadějím na vyřešení obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 1,74 procenta a obchodování uzavřel na 25.883,25 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 1,09 procenta na 2775,60 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl 0,61 procenta na 7472,41 bodu.

Za celý týden si Dow Jonesův index připsal 3,1 procenta, S&P 500 se zvýšil o 2,5 procenta a Nasdaq stoupl o 2,4 procenta. Dow Jonesův index a Nasdaq tak vykázaly již osmý týdenní nárůst za sebou, napsala agentura Reuters.

Představitelé USA a Číny dnes uvedli, že v rámci obchodních rozhovorů bylo dosaženo pokroku v některých významných otázkách. Jednání budou pokračovat příští týden ve Washingtonu. Americký prezident Donald Trump prohlásil, že Spojené státy jsou nyní k \"reálné obchodní dohodě\" s Čínou blíže než kdykoliv dříve. Dodal nicméně, že rozhovory jsou \"velmi komplikované\".

Z nadějí na vyřešení obchodního konfliktu mezi USA a Čínou těžily například akcie průmyslových společností Boeing, United Technologies či Caterpillar. Vzhůru dnes zamířily rovněž akcie výrobce čipů Nvidia, jehož prognózy pro letošní rok překonaly očekávání analytiků.

Na devizových trzích dnes euro sestoupilo až na nové tříměsíční minimum vůči dolaru. K poklesu jednotné evropské měny přispělo prohlášení člena Výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Benoita Coeurého, podle něhož by ECB mohla podpořit ekonomiku eurozóny novou nabídkou levných dlouhodobých úvěrů pro komerční banky. Jednotná evropská měna během dne sestoupila až k 1,123 USD. Později ale ztráty smazala a kolem 22:00 SEČ se pohybovala těsně pod hranicí 1,13 USD.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK