EK hrozí rychlou odvetou v případě nových amerických cel na auta

18.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. února (ČTK) - Evropská komise dnes pohrozila rychlými odvetnými opatřeními v případě, že se americký prezident Donald Trump rozhodne zavést nová cla na dovoz automobilů z Evropské unie. Uvedl to dnes mluvčí komise Margaritis Schinas.

Americké ministerstvo obchodu v neděli poslalo Trumpovi vyjádření, zda dovoz automobilů a automobilových součástek do USA představuje riziko pro národní bezpečnost. Obsah vyjádření však nezveřejnilo. Pokud by úřad shledal, že národní bezpečnost je ohrožena, mohl by navrhnout zavedení nových cel.

Prezident má nyní 90 dní, aby se rozhodl, zda bude jednat podle doporučení ministerstva obchodu. Podle agentury Reuters představitelé automobilového průmyslu předpokládají, že ministerské stanovisko doporučení nějakého typu cla obsahuje.

\"Evropská komise si je vědoma, že americké ministerstvo obchodu dokončilo vyšetřování, zda dovoz automobilů představuje hrozbu pro národní bezpečnost USA,\" uvedl Schinas. \"Pokud jeho zpráva povede ke krokům poškozujícím evropský export, bude Evropská komise reagovat rychlým a adekvátním způsobem,\" dodal.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK