ÚOHS uložil pokutu 250.000 Finančnímu analytickému úřadu

18.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. února (ČTK) - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 250.000 korun pro Finanční analytický úřad ministerstva financí. Podle dřívějšího rozhodnutí ÚOHS chyboval finanční úřad při zadávání veřejné zakázky na dodávku softwaru za 10,5 milionu korun v roce 2017. ČTK to zjistila z internetových stránek úřadu.

Finanční analytický úřad (FAÚ) se dopustil přestupku tím, že zakázku na dodávku softwaru pro technologickou základnu zadal v jednacím řízení bez uveřejnění a rovnou uzavřel smlouvu se společností Tovek. Podle Finančního analytického úřadu mohl tuto veřejnou zakázku uskutečnit pouze jediný dodavatel, a tím byla právě firma Tovek.

Podle antimonopolního úřadu ale FAÚ neprokázal to, že by software mohl dodat pouze jediný dodavatel, což je jeho zákonná povinnost jako zadavatele, a uložil za přestupek pokutu 250.000 korun. Podnět k prošetření veřejné zakázky k ÚOHS podala společnost Profinit, která namítala, že by předmět veřejné zakázky mohla dodat v požadovaném termínu, kdyby ji zadavatel oslovil.

FAÚ proti rozhodnutí podal rozklad k předsedovi ÚOHS Petru Rafajovi, který ale rozhodnutí první instance potvrdil.

\"Souhlasím se závěrem úřadu, že obviněný neprokázal, že veřejná zakázka mohla být z technických důvodů splněna pouze vybraným dodavatelem,\" uvedl v rozhodnutí Petr Rafaj.

Čtvrtmilionová pokuta je tak platná a musí být zaplacena do dvou měsíců. Finanční analytický úřad se proti ní ale může bránit žalobou u Krajského soudu v Brně.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK