Ceny ropy se na začátku nového týdne mírně zvyšují

18.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. února (ČTK) - Ceny ropy se dnes pátou seanci v řadě zvyšují a směřují k nejvyššímu růstu za první čtvrtletí za osm let. Pomáhá jim k tomu zejména dohoda o snížení těžby mezi Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejími spojenci. Výraznější nárůst ale brzdí obavy o další vývoj čínské ekonomiky.

Kolem 17:45 SEČ cena severomořské ropy Brent vykazovala růst o 0,4 procenta na 66,48 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI ve stejnou dobu přidávala 0,7 procenta na 55,98 dolaru za barel.

Od začátku roku už cena ropy stoupla asi o 25 procent. Ropa by tak mohla vykázat nejvyšší cenový nárůst za první čtvrtletí od roku 2011. Přispívají k tomu nižší dodávky na trh díky dohodě OPEC, ale i kvůli sankcím Spojených států vůči Íránu a Venezuele.

Širší finanční trh dnes mírně oslabil po zprávě o lednovém poklesu prodeje aut v Číně, který posílil obavy o další růst druhé největší ekonomiky světa. Část tohoto oslabení se přenesla i na trh s ropou, analytici jsou však podle agentury Reuters přesvědčení, že trh i nadále zůstane nakloněn růstu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 66,48 66,25 New York - NYMEX WTI březen 55,98 55,59

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK