BHP klesl pololetní zisk o osm procent

19.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Melbourne 19. února (ČTK) - Společnost BHP, která je největší těžařskou skupinou na světě, zaznamenala v prvním pololetí fiskálního roku 2018/19 meziroční propad očištěného zisku o osm procent na 4,03 miliardy USD (téměř 92 miliard Kč). Příčinou propadu je snížení příjmů z produkce mědi kvůli zhoršení kvality rudy v dolu Escondida v Chile a také řadě výpadků výroby po celém světě.

Očištěný zisk měří výkon hlavních aktivit firmy bez mimořádných položek, proto jej sledují hlavně analytici a investoři. Zisk za šest měsíců do konce prosince 2018 nenaplnil očekávání analytiků společnosti Vuma Financial, kteří předpovídali 4,209 miliardy USD.

Příjmy společnosti se v pololetí zvýšily o jedno procento na 20,74 miliardy USD. Příjmy z těžby železné rudy, což je největší divize v rámci skupiny, se zvýšily o 2,7 procenta, zatímco příjmy z těžby mědi kvůli výpadkům produkce klesly o 17,3 procenta. Společnost mírně zvýšila prognózu produkce mědi v roce 2019 na zhruba 1,6 milionu až 1,7 milionu tun.

BHP je největší těžařskou společností na světě. Těží a zpracovává nerosty, ropu a plyn. Má více než 62.000 zaměstnanců a subdodavatelů, zejména v Austrálii a na americkém kontinentu. Hlavní sídlo je v Melbourne. Skupina má duální strukturu sestávající ze dvou mateřských firem, a to BHP Billiton Ltd a BHP Billiton Plc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK