Německo loni opět mělo nejvyšší přebytek běžného účtu na světě

19.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 19. února (ČTK) - Německo loni díky silnému exportu již třetím rokem za sebou zaznamenalo největší přebytek běžného účtu platební bilance na světě. Vyplývá to z dnešních údajů německého hospodářského institutu Ifo. Silný export z Německa je trnem v oku amerického prezidenta Donalda Trumpa a zvyšuje pravděpodobnost, že Spojené státy uvalí dodatečná cla na německé automobily. Uvedla to agentura Reuters.

Běžný účet platební bilance sleduje pohyb zboží, služeb i investic. Přebytek běžného účtu loni podle Ifo dosáhl 294 miliard dolarů (6,7 bilionu Kč). Druhé místo obsadilo se značným odstupem Japonsko, jehož přebytek činil 173 miliard dolarů. Na třetí příčce se umístilo Rusko s přebytkem 116 miliard dolarů. Spojené státy měly naopak nejvyšší schodek běžného účtu, a to 455 miliard dolarů, plyne z údajů Ifo.

V poměru k hrubému domácímu produktu (HDP) se loni přebytek běžného účtu Německa snížil na 7,4 procenta z předloňských 7,9 procenta. Od roku 2011 se trvale drží nad šestiprocentní hranicí, která by podle Evropské unie neměla být dlouhodobě překračována. V roce 2015 dosáhl přebytek Německa rekordních 8,9 procenta HDP.

Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropská komise (EK) už delší dobu Německo vyzývají, aby zvyšováním mezd a investic podpořilo domácí poptávku, a přispělo tak ke snížení globální ekonomické nerovnováhy. Vysoký přebytek Německa v obchodování se Spojenými státy se opakovaně stává terčem kritiky ze strany amerického prezidenta.

Trump o víkendu obdržel zprávu ministerstva obchodu o výsledku vyšetřování vlivu dovozu automobilů a automobilových součástek na národní bezpečnost USA. Zpráva, jejíž obsah nebyl zveřejněn, by mohla zahrnovat návrh na zavedení nových cel na toto zboží. Trump už loni v květnu uvedl, že uvažuje o clu až 25 procent. Prezident má nyní 90 dní na to, aby se rozhodl, zda bude jednat podle doporučení ministerstva obchodu.

Německá kancléřka Angela Merkelová o víkendu vyjádřila zděšení z toho, že by Spojené státy měly evropská auta vnímat jako ohrožení své národní bezpečnosti. Institut Ifo odhadl, že zavedení 25procentního cla by v dlouhodobém výhledu mohlo snížit vývoz aut z Německa do USA o polovinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK