Ropa Brent sestupuje z letošního maxima, drží se ale nad 66 USD

19.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 19. února (ČTK) - Ceny ropy se dnes nepohybují jednoznačným směrem. Zatímco nižší dodávky na trh by ji měly prodražovat, protichůdně působí pokračující nejistota ohledně výsledku obchodních jednání mezi Spojenými státy a Čínou, stejně jako zpomalující růst globální ekonomiky.

Kolem 18:45 SEČ vykazovala severomořská ropa Brent pokles o 0,3 procenta na 66,31 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI ve stejnou dobu přidávala 0,7 procenta na 55,98 USD za barel.

Kvůli nižším dodávkám na trh ze strany Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců se cena ropy letos zvýšila o více než 20 procent. Cenu podporují také americké sankce proti Íránu a Venezuele.

Nicméně hlavním tahounem trhu zůstávají obavy o poptávkovou stranu. V centru pozornosti investorů je tento týden čínsko-americké obchodní jednání. Obchodníci se před jeho vyústěním zdráhají zaujímat významnější pozice.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 66,31 66,50 New York - NYMEX WTI březen 55,98 55,59

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK