Moravský Peněžní Ústav se přejmenoval na Trinity Bank

20.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Bývalá záložna Moravský Peněžní Ústav, která se k letošnímu 1. lednu stala oficiálně bankou, se nyní jmenuje Trinity Bank. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil předseda představenstva nové banky a zakladatel kampeličky Radomír Lapčík. MPÚ dostal od České národní banky bankovní licenci v polovině loňského prosince, klientů má přes 10.000.

Během letošního roku plánuje banka růst o další tisíce klientů a do roku 2020 chystá rozšířit síť poboček na šest. Klientům také zajistí privátního bankéře. \"Zásadní přínos Trinity Bank vidím právě v tom, že se nám podaří nabídnout kvalitu privátního bankovnictví i retailovým klientům a zajistit našim zaměstnancům unikátní pracovní dobu - čtyřdenní týden,\" řekl Lapčík.

Aktuálně banka nabízí standardní bankovní produkty a služby, zejména běžné, vkladové a spořicí účty, internetové bankovnictví, platební styk. Nyní na trhu nabízí spořicí účet s úročením 1,18 procenta ročně. V rámci korporátního bankovnictví se bude nově zaměřovat na úvěrové produkty pro malé a střední podnikání a rozvíjet projektové a developerské financování.

Rozhodnutí podat žádost o bankovní licenci MPÚ učinil začátkem roku 2015. Od března téhož roku družstvo podnikalo veškeré nezbytné kroky k přeměně z družstva na akciovou společnost a k podání žádosti o udělení licence k výkonu činnosti banky.

MPÚ, který vznikl v roce 1996, patřil mezi největší spořitelní družstva v ČR. Nyní jeho bilanční suma činí 9,55 miliardy Kč, depozita přesahují sedm miliard korun, kapitál činí 1,73 miliardy korun.

Družstevní záložny musí dodržovat stejně jako banky regulatorní limity a pravidla obezřetného podnikání. Všechny vklady fyzických osob v záložnách jsou stoprocentně pojištěny do 100.000 eur (2,58 milionu Kč). V případě, že by finanční instituce nemohla splnit své závazky, vyplácí vklady Garanční systém finančního trhu. Přeměnu na banku uskutečnila jako první před dvěma lety záložna Creditas.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK