Komu bude od dubna začínat SPZ na EL?

28.02.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Od loňského října platí novela silničního zákona. Ta například zredukovala vyhlášku o povinné výbavě do auta, zavedla vysoké pokuty za stáčení tachometru, přinesla novinky pro technické silniční kontroly a také povinnost vytvářet tzv. záchranářskou uličku. Dále novela zavedla novou poznávací značku pro elektromobily.

Nová poznávací značka byla zavedena novelou silničního zákona s platností od října 2018, ale platnost nové speciální SPZ byla odložena z praktických důvodů až na duben 2019. Uvažovalo se o několika variantách ekologických poznávacích značek, jedna z variant například předpokládala, že SPZ bude zelené barvy. Nakonec je ale poznávací značka standardní bílé barvy a začínat bude na písmenka EL.

Za jakých podmínek se bude vydávat EL?

Majitelé vozidel, které mají na tuto novou SPZ nárok, si můžou novou speciální registrační značku vyzvednout zdarma na registru vozidel. Po podání žádosti bude značka dodána do 15 dnů.

Jaká auta budou moci mít EL?

Na speciální registrační značku budou mít nárok ekologická vozidla. Přesněji jde o

  • elektromobily,
  • hybridy do 50 g oxidu uhličitého na kilometr
  • a automobily na vodíkový pohon.

Majitelé těchto aut můžou od 1. dubna letošního roku zažádat o speciální registrační značku s EL, přičemž se nevylučuje, aby elektrické auto mělo registrační značku na přání. Speciální registrační značka EL také není povinná a je zcela na majiteli vozidla, zda zažádá o novou SPZ, nebo zda si nechá běžnou poznávací značku.

Elektrické auto - speciální APZ

(foto: Shutterstock)

 

Proč žádat o poznávací značku s EL?

V současné době nenabídne speciální SPZ velké výhody, ale jak stát, tak i místní samospráva plánuje ekologická vozidla se speciální SPZ zvýhodňovat. Už dnes například jsou elektromobily osvobozené od silniční daně.

V budoucnu pak tato ekologická vozidla budou osvobozena například od dálničních poplatků a na místní úrovni od poplatků za parkování. Výhodou speciální poznávací značky v takovém případě bude to, že nárok na snížené nebo nulové poplatky nebude třeba nijak dokazovat, stačí se jen podívat na SPZ auta.

Parkování zdarma nebo s výraznou slevou například plánuje Praha, kde za 100 korun ročně bude možné s ekologickými vozidly parkovat ve zpoplatněných zónách zdarma.

Výhody pro elektromobily v Evropě

Speciální značení pro elektromobily mají i jiné země, ekologická vozidla tak poznáte na první pohled v Norsku, Kanadě nebo Číně. V Evropské unii jsou v jednotlivých členských státech elektromobily většinou zvýhodňovány daňovými úlevami a také jsou často osvobozeny od registračních poplatků. Často také státy poskytují dotace na pořízení elektromobilu. Speciální SPZ ale nemají všechny evropské státy. Speciální SPZ tak najdete:

  • V Norsku jsou elektromobily značené písmeny EL, EK, EV, EB a EC na SPZ. Tato auta neplatí poplatky na silnicích a mají snížené poplatky na trajektech, v některých městech mají parkování zdarma a můžou jezdit v pruhu vyhrazeném pro veřejnou dopravu. Navíc mají přístup k veřejným dobíjecím stanicím zdarma.
  • V Německu mají elektromobily SPZ s písmenem E na konci alfanumerické řady. Elektrická auta v Německu přináší úlevy na daních a dle lokálních úprav mají auta s touto SPZ například možnost používat pruhy veřejné dopravy a mají často i nárok na parkování zdarma.

Přečtěte si o elektrických autech:

 

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: Spotřebitel