ŘSD dosud sundané billboardy skladovalo, nyní je může likvidovat

20.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) může po rozhodnutí Ústavního soudu, který zamítl stížnost proti zákazu billboardů v ochranném pásmu dálnic a silnic, začít likvidovat odstraněné poutače. Dosud je úřad skladoval. O tom, zda a kdy by mohla případná likvidace začít, ovšem ředitelství zatím nerozhodlo. Ještě předtím bude nejspíš vyzývat jejich majitele k vyzvednutí. ČTK to řekl mluvčí úřadu Jan Studecký. ŘSD sundalo zatím 94 nelegálních billboardů.

\"Dle směrnice generálního ředitele pro reklamy musíme skladovat, takže skladujeme a budeme vyzývat majitele aby si je odebrali. Dle zákona můžeme i likvidovat. Čekali jsme na výrok Ústavního soudu ohledně legálnosti odstraňování,\" řekl Studecký.

Silničáři začali sundávat nepovolené reklamy již na podzim roku 2017, kdy začal zákaz platit. Později je pracovníci ŘSD začali zakrývat, naposledy v prosinci loňského roku. Mluvčí upozornil, že náklady spojené s odstraněním a následným uskladněním nelegálních poutačů bude ředitelství vymáhat po majitelích. Vyčíslené náklady ovšem úřad zatím nemá.

Úřad si z počátku nebyl jistý, jak s odstraněnými billboardy naložit. Silničáři se obávali, že by v případě zrušení zákazu mohli po nich majitelé žádat náhradu škody za zničení jejich majetku. Kvůli tomu si ŘSD zadalo zpracování právního posudku, jeho výsledky ale zatím nejsou k dispozici. Dosud žádný z uskladněných billboardů si jejich majitelé nevyzvedli. Pokud se je tedy ŘSD rozhodne zlikvidovat, poputují pravděpodobně do sběru.

ŘSD tak zatím postupovalo odlišně ve srovnání s některými kraji, které mají na starost silnice první třídy. Například ve Středočeském kraji odstraňuje podle Heleny Frintové z krajského úřadu vysoutěžená firma, která zařízení ihned likviduje. Žádné skladiště billboardů, které likviduje kraj, tak není.

Dosud stále zbývají v okolí dálnic desítky nelegálních billboardů, další stovky jsou pak u silnic první třídy. Před začátkem platnosti zákazu silničáři napočítali přes 3000 takových zařízení.

Zákaz stále ignoruje část provozovatelů reklam, mezi ně patří například firma A.C.E. Media se sídlem v USA. Podle ministerstva dopravy situaci komplikují obstrukce některých majitelů, kteří se snaží vyhýbat správnímu řízení.

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích platná od loňského září. Majitelům reklamních ploch nařizuje jejich odstranění, pokud jsou blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. Legální zůstávají reklamy například uvnitř obcí, v tzv. souvisle zastavěném území, a také pokud byly povoleny podle stavebního zákona.

Zákonem se zabýval i Ústavní soud, který v úterý zamítl stížnost senátorů proti zákazu. Podle ústavních soudců lze omezení billboardů zdůvodnit veřejným zájmem na bezpečnosti provozu, soud zdůraznil také ochranu životů a zdraví lidí, stejně jako životního prostředí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK