Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst. Kromě olomouckého velkoobchodu s potravinami Bikos směřovalo i do distribučního centra Makra v Kozomíně, do jídelny Kocourek v Brně, do MP Krásno ve Valašském Meziříčí a k podnikateli Petru Bzduchovi v Pohořelicích. Na Slovensku se maso dostalo do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom.
V olomouckém velkoobchodu Bikos veterináři zajistili zhruba 80 kilogramů závadného polského hovězího masa. \"Veškerá dodávka tohoto masa byla uskladněna a nic nebylo distribuováno, zůstalo to ve skladu. Kolegové toto maso znehodnotili a bude zlikvidováno v kafilérii,\" řekl ČTK Zatloukal.
Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl v noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Do Česka bylo vyvezeno zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů.
Nyní zjištěné maso se salmonelou z těchto jatek nepocházelo, nemělo by s nimi mít podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda ani žádnou souvislost.
Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.