Maso se salmonelou z Polska směřovalo i do MP Krásno

20.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Val. Meziříčí (Vsetínsko) 20. února (ČTK) - Závadné polské maso s bakteriemi salmonely směřovalo i do valašskomeziříčské společnosti MP Krásno, která patří k největším zpracovatelům masa v Česku. Společnost ještě oficiální informaci od veterinářů nedostala, přesto už sama od firmy Animalco zjišťovala konkrétní šarži a udělá vše pro to, aby se nedostala k zákazníkům. ČTK to řekl předseda představenstva firmy Karel Pilčík. O zjištění, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa obsahovalo bakterie salmonely, informoval dnes ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

\"Pokud šarži ještě máme, tak ji neprodáme. Případně obvoláme odběratele,\" uvedl Pilčík. Zatím však neví, kolik kontaminovaného masa do firmy přišlo. Podle něj jde o pochybení, které se však může stát. \"Salmonela je běžně kolem nás a může se to stát, i u jiných dodavatelů,\" uvedl Pilčík, který považuje za nefér, že ho nikdo dosud oficiálně o tom, že v dobré víře nakoupil kontaminované maso, neinformoval.

Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst. Kromě MP Krásno směřovalo i do distribučního centra Makra v Kozomíně, do jídelny Kocourek v Brně, olomouckého velkoobchodu Bikos a k podnikateli Petru Bzduchovi v Pohořelicích. Na Slovensku se maso dostalo do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl v noci porážen nemocný dobytek. Nyní zjištěné maso se salmonelou z těchto jatek nepocházelo, nemělo by s nimi mít podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda ani žádnou souvislost. \"Jde o dvě jiné kauzy,\" uvedl Pilčík. Kvůli případu zavádí stát od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před jeho uvedením na trh.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK