Akcie v USA po zveřejnění zápisu z jednání Fedu zpevnily

20.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. února (ČTK) - Americké akcie po dnešním zveřejnění zápisu z lednového jednání americké centrální banky (Fed) zpevnily. Banka v textu uvádí, že ve vztahu k dalšímu zvedání základní úrokové sazby zůstává \"trpělivá\". Americkou ekonomiku a tamní trh práce nicméně popsala jako nadále silné, což někteří pozorovatelé chápou jako náznak, že by letos mohla ještě nejméně jednou úrokovou sazbu zvýšit.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických společností, si připsal 0,24 procenta a obchodování uzavřel na 25.954,44 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,18 procenta na 2,784,70 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite pak stoupl o 0,03 procenta na 7489,07 bodu.

Trhy dnes zaznamenaly výrok amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené státy jsou připraveny zavést cla na dovoz evropských automobilů v případě, že se jim nepodaří dojednat obchodní dohodu s Evropou. Ve Washingtonu mezitím dál pokračují rozhovory o obchodní dohodě s Čínou. Trump již v úterý řekl, že je otevřený jejich případnému prodloužení za původně plánovaný koncový termín, jímž je 1. březen.

Na devizovém trhu dnes oslaboval dolar. Po zveřejnění zápisu Fedu nicméně zpevnil k jenu a smazal své ztráty k euru. Po 22:00 SEČ přidával k jenu 0,2 procenta na 110,81 JPY a k euru už byl téměř beze změny, když na něj jednotná evropská měna ztrácela 0,04 procenta na 1,1337 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, byl ve stejnou dobu beze změny na 96,53 bodu.

vjn

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK