Na fóru k jaderné energetice vystoupí Babiš, Míl i dodavatelé

21.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - V Poslanecké sněmovně se dnes uskuteční mezinárodní energetické fórum. Tématem konference bude plánovaná výstavba nových jaderných bloků v ČR. Se svými příspěvky k tématu vystoupí premiér Andrej Babiš (ANO), ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO), generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, nový vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl nebo předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Představí se také potenciální dodavatelé stavby.

Plány na možnou stavbu nového jaderného zdroje v ČR už několik let brzdí nejasnosti o způsobu financování. Premiér Babiš loni v listopadu uvedl, že stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany by měla zajistit dceřiná firma ČEZ. Stát je připraven podpořit investici tím, že ji bude garantovat jako druhý v pořadí, dodal.

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá šest společností. Jde o ruskou státní společnost Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a severoamerický Westinghouse. Proti stavbě nového jaderného zdroje v ČR se dlouhodobě staví ekologové.

\"Cíl konference je jednoznačný - připravit rovné podmínky pro všechny dodavatele jaderných zařízení, aby se mohli ve svobodné soutěži zúčastnit dodávek pro dostavbu našich jaderných bloků a aby čeští daňoví poplatníci na tom neprodělali,\" uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip, který spolu s hospodářským výborem Sněmovny akci pořádá.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK