Agentura Fitch varovala před snížením ratingu Británie

21.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. února (ČTK) - Agentura Fitch Ratings varovala, že by mohla snížit rating Británie kvůli rostoucí nejistotě ohledně jednání mezi Londýnem a Evropskou unií o odchodu z Británie z bloku koncem března. Británie má u agentury Fitch rating na stupni AA, což je třetí nejvyšší možná známka. Brexit bez dohody by vedl k podstatnému narušení hospodářských a obchodních vyhlídek, přinejmenším v krátkodobém horizontu, uvedl Fitch v prohlášení zveřejněném v noci na dnešek.

Britská premiérka Theresa Mayová ve středu jednala v Bruselu. Obě strany jednání označily za konstruktivní. Britský parlament Mayové uložil dojednat s ostatními státy EU změny u takzvané irské pojistky v už domluveném textu dohody o odchodu z unie, jinak dokument sněmovna nepotvrdí, což by znamenalo, že Británie opustí 29. března unii bez dohody.

\"Aby Británie schválila dohodu o odchodu ve stanoveném termínu, bude vláda potřebovat rozšířit její podporu,\" uvedl Fitch. Dodal, že výsledky jednání o brexitu ovlivní hospodářský růst Británie. Růst hrubého domácího produktu ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil na 0,2 procenta z 0,6 procenta v předchozím kvartálu. To znamená, že za celý loňský rok reálný růst činil 1,4 procenta, dodal Fitch.

Pokud Británie opustí EU bez dohody o obchodu, hranicích a dalších záležitostech, čelí riziku recese. Ta může dosáhnout rozsahu, který země zažila na počátku 90. let minulého století, kdy HDP za šest čtvrtletí klesl o dvě procenta. V současnosti Fitch předpokládá, že se podaří odvrátit brexit bez dohody a tempo růstu ekonomiky Británie letos oživí na 1,6 procenta a příští rok na 1,8 procenta, napsala agentura Reuters.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splacení úvěru podle stanovených podmínek. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a je pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit i levnější půjčky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK