Čína a USA podle zdrojů učinily významný pokrok v jednání

21.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 21. února (ČTK) - Spojené státy a Čína začaly vytyčovat své závazky u nejsložitějších bodů svého obchodního sporu. Učinily tak zatím nejvýznamnější pokrok v jednání o ukončení obchodní války, která trvá už sedm měsíců. S odvoláním na zdroje seznámené s vyjednáváním to uvedla agentura Reuters.

Obchodní spor mezi dvěma největšími ekonomikami zpomalil růst světového hospodářství a ohrožuje zpracovatelský průmysl. Washington a Peking se v prosinci dohodly na 90denním příměří v současné obchodní válce s tím, že se během této doby budou snažit vyřešit obchodní spory a nebudou na sebe uvalovat další cla. Příměří platí do 1. března.

Minulý týden jednaly obě strany v Číně a tento týden se jednání přesunula do Washingtonu. Zatím však podle zdrojů zůstávají rozhovory daleko od požadavků vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa na strukturální změny čínské ekonomiky. Začíná se však rýsovat širší nástin toho, jak by mohla dohoda vypadat.

Vyjednavači podle zdrojů vypracovávají memoranda o porozumění týkající se šesti strukturální bodů - nucené transfery technologií a kybernetické krádeže, práva duševního vlastnictví, služby, měna, zemědělství a necelní překážky obchodu. Memoranda tak pokrývají nejsložitější problémy ovlivňující obchodní vztahy mezi oběma zeměmi a tyto praktiky, které vedly Trumpa k zavedení cel na čínský dovoz, je podle Washingtonu důležité ukončit.

Jeden zdroj varoval, že jednání ještě mohou skončit krachem. Nicméně práce na memorandech je významným krokem.

V úterý a ve středu se ve Washingtonu konala jednání na nižší úrovni. Ode dneška se jednání účastní také americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer a čínský vicepremiér pro ekonomickou agendu Liou Che.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK