Výrobce počítačů Lenovo se ve čtvrtém čtvrtletí vrátil k zisku

21.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 21. února (ČTK) - Čínská společnost Lenovo, která je největším výrobcem osobních počítačů na světě, se ve třetím fiskálním čtvrtletí vrátila k zisku, který navzdory obchodní válce mezi USA a Čínou překonal odhady analytiků. Čistý zisk za tři měsíce do konce prosince činil 233 milionů USD (5,3 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 289 milionů USD ve stejném období předchozího roku, uvedla dnes firma.

Analytici dotazovaní agenturou Refinitiv čekali v průměru zisk 207 milionů USD. Ke ztrátě v předchozím roce přispěly mimořádné položky související s daňovou reformou v USA.

Příjmy se zvýšily o 8,5 procenta na 14,04 miliardy USD (317,2 miliardy Kč) a byly nejvyšší za čtyři roky. Příjmy z prodeje osobních počítačů a chytrých přístrojů se pak zvýšily o 12 procent na rekordních 10,7 miliardy USD.

Firma dodala, že její podíl na globálním trhu osobních počítačů stoupl na 24,6 procenta. Výzkumná společnost Gartner minulý měsíc informovala, že celosvětový odbyt osobních počítačů na trhy v posledním loňském čtvrtletí klesl o 4,3 procenta a za celý loňský rok o 1,3 procenta. Největším třem prodejcům, kterými jsou Lenovo, HP a Dell, ale jejich podíl na trhu stoupl na celkem 63 procent z předchozích 59 procent.

Divize mobilních telefonů vykázala zisk před zdaněním tři miliony USD. Do zisku se tak dostala poprvé od roku 2014, kdy Lenovo koupilo mobilní divizi americké společnosti Motorola. Příjmy však klesly o 20 procent, což Lenovo připisuje nové strategii - zaměřit se na důležité trhy.

Ztráta divize datových center se pak snížila na 55 milionů USD z 86 milionů USD. Příjmy stouply o 31 procent.

Společnost je optimistická ve výhledu dalšího růstu v Číně a zaměří se na prémiový trh. Ředitel Jang Jüan-čching agentuře Reuters řekl, že firma je dobře připravena na geopolitickou i hospodářskou nestabilitu, protože její výrobní závody jsou v Číně, USA, Indii, Brazílii, Japonsku a Mexiku, což jí zaručuje stabilní dodávky. Americký kontinent má na celkových příjmech firmy podíl 31 procent a Čína 26 procent.

Akcie Lenova dnes vzrostly o 11,9 procenta a vykázaly nejvyšší denní zisk za téměř deset let, upozornil Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK