Německý úřad nemá námitky, když Křetínský převezme firmu Metro

21.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 21. února (ČTK) - Německý antimonopolní úřad nemá námitky, pokud český investor Daniel Křetínský převezme německou maloobchodní firmu Metro. Uvedl to dnes mluvčí úřadu. Křetínský požádal úřad, aby přezkoumal jeho plány získat v Metru podíl 25 až 35 procent. Pokud by získal více než 30 procent, musí podle německého zákona zahájit povinnou nabídku na odkup celé firmy.

Metro působí i v České republice prostřednictvím firmy Makro Cash & Carry. Agentura Reuters s odvoláním na informovaný zdroj v lednu uvedla, že Křetínského firma EP Global Commerce (EPGC), kterou vlastní se slovenským investorem Patrikem Tkáčem, pracuje na podmínkách financování případné nabídky na převzetí firmy.

Společnost EPGC vstoupila do německé firmy poprvé loni v srpnu a koncem září uvedla, že svůj podíl v Metru AG zvýšila na 10,9 procenta. Navíc disponuje opčními právy, díky kterým může v letošním roce podíl v německému podniku zvýšit na více než 30 procent.

Společnost Metro se značkou Metro Cash & Carry má podle svého webu v 25 zemích více než 760 obchodů a zaměstnává přes 100.000 lidí. Obsluhuje přitom asi 21 milionů zákazníků.

V České republice je skupina Metro zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje v Česku 13 velkoobchodních center.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK