Deutsche Telekom kvůli mimořádným položkám skončil ve ztrátě

21.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 21. února (ČTK) - Německá telekomunikační společnost Deutsche Telekom vykázala ve čtvrtém čtvrtletí ztrátu 431 milionů eur (11,1 miliardy Kč) ve srovnání s čistým ziskem 1,33 miliardy eur ve stejném období předloni. Firma dnes uvedla, že ztrátu způsobily mimořádné faktory, jako jsou odpisy. Předloni také firma vykázala mimořádný zisk související s daňovou reformou v USA. Příjmy a hrubý provozní zisk ale firma v závěru loňského roku zvýšila.

Příjmy vzrostly o 5,7 procenta na 20,26 miliardy eur (téměř 520 miliard Kč). K růstu přispěl silný výkon americké divize T-Mobile, která se na příjmech celé skupiny podílí téměř polovinou. Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) vzrostl o 12,6 procenta na 5,65 miliardy eur, což je v souladu s očekáváním.

Telekom dodal, že navzdory slabému čtvrtému čtvrtletí se mu podařilo mírně překonat finanční cíl na rok 2018 na organickém základě, tedy bez vlivu akvizic. Očištěný EBITDA činil 23,8 miliardy eur, cílem firmy byl zisk 23,6 miliardy eur. V letošním roce firma očekává další růst příjmů i hrubého provozního zisku.

Deutsche Telekom je největší telekomunikační skupinou v Evropě. Firma vytváří zhruba dvě třetiny tržeb mimo Německo. Součástí podniku je i T-Mobile Czech Republic, který je podle počtu zákazníků největším mobilním operátorem v České republice.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK