Merk.cz: V ČR loni vzniklo více než 100.000 nových společností

21.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - V roce 2018 v ČR vzniklo více než 100.000 nových společností. Přes polovinu nově vzniklých subjektů tvoří osoby samostatně výdělečně činné, zatímco svou činnost ukončují nejčastěji společnosti s ručením omezeným. Vyplývá to z údajů online databáze českých firem společnosti Merk.cz.

Nejvíc firem si pro start podnikání zvolilo leden, kdy vzniklo 11 procent nových společností. Na druhém konci se ocitly letní měsíce a prosinec, kde ale hrají roli prázdniny i vánoční svátky ve spojení s koncem roku. Naprostá většina nově založených společností neměla za sebou žádnou historii, vyčleněním z předchozích subjektů vznikly pouhé desítky z nich. Ke konci roku 2018 se 64 z nově vzniklých společností ocitlo v insolvenčním řízení.

Přes 28 procent nových společností vzniklo v Praze, následoval Jihomoravský a Středočeský kraj s 11 procenty a Moravskoslezský kraj s devíti procenty. \"Podíl vzniklých firem odpovídá podílu počtu obyvatel, kdy se na horní příčky dostaly kraje s nejvyššími počty obyvatel. Praha jako hlavní město, v němž se soustředí řada podnikatelských aktivit, i tak v žebříčku významně utekla a předběhla nejpočetnější Středočeský kraj. Na posledním místě skončil Karlovarský kraj, kde opět můžeme vidět přímou souvislost s počtem obyvatel. V zahraničí pak vzniklo pouhých 11 firem,\" uvedl ředitel Merk.cz Tomáš Berger.

Z pohledu právní formy nově založených společností tvořily loni 56 procent fyzické osoby podnikající podle živnostenského zákona. Zhruba třetina, 30 procent, pak patří společnostem s ručením omezeným. S odstupem je následují zahraniční fyzické osoby (pět procent), spolky (dvě procenta) a společenství vlastníků jednotek (1,7 procenta). Loni vzniklo také 28 politických stran a hnutí, 98 příspěvkových organizací, 133 družstev, 136 nadačních fondů a 876 akciových společností.

Nejčastěji vznikaly firmy v zařazené pod ostatní profesní, vědecké a technické činnosti (přes 13 procent), kam spadá drtivá většina poradenských služeb, ale i překladatelství, agenturní činnost apod. Na čelních pozicích se objevilo i zprostředkování velkoobchodu a pronájem a správa nemovitostí (po pěti procentech). V návaznosti na stavební boom obsadily pátou pozici v žebříčku nově vzniklé firmy podnikající v oblasti přípravy staveniště (4,4 procenta).

V loňském roce ukončilo činnost 21.311 firem. \"Velký podíl loni zaniklých společností tvoří ty, které vznikly v živelných devadesátých letech minulého století, jde téměř o polovinu firem. Pomyslným rekordmanem je rok založení 1992, který se stal loni osudným pro deset procent ze všech zaniklých subjektů,\" upozornil Berger.

Z pohledu oboru podnikání zaniklo nejvíc firem podnikajících v pronájmu a správě nemovitostí (deset procent), další dvě pozice patří činnostem spojeným s velkoobchodem včetně jeho zprostředkování, tedy například obchodního zastoupení (dohromady 15 procent). Nedařilo se ani firmám podnikajícím v oboru maloobchodu (4,6 procenta) a výstavbě bytových a nebytových budov (3,9 procenta).

Svou činnost nejčastěji ukončily společnosti s ručením omezeným (53 procent), na druhém místě jsou fyzické osoby (OSVČ) s téměř 29 procenty. S odstupem pak následují akciové společnosti, fyzické osoby podnikající dle jiných zákonů než živnostenského a zákona o zemědělství a spolky. V roce 2018 zaniklo také 428 družstev, 30 nadačních fondů, deset společenství vlastníků jednotek a sedm politických stran a hnutí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK