Za jak dlouho po požití alkoholu smíte za volant? Muži o poznání dříve

02.03.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


S prvními slunečními paprsky často přichází i chuť na jedno nebo dvě studené.  Na tom by samozřejmě nebylo nic špatného, kdyby někteří jedinci následně nesedali za volant. Svým počínáním přitom ohrožují nejen sebe, ale také své okolí. Tisícům nehod, které každoročně způsobují opilí řidiči, by se přitom dalo zabránit. Stačí počkat, až si s alkoholem poradí náš metabolismus. Víte, jak dlouho to trvá?

V první řadě je nutné připomenout, že alkohol za volant rozhodně nepatří. Řídit po jeho konzumaci by tak každý měl až po uplynutí dostatečného časového odstupu. Protože ačkoli si to spousta lidí nepřipouští, alkohol přispívá ke vzniku dopravních nehod, a to konkrétně tím, že:

  • za volantem zvyšuje agresivitu řidičů,
  • snižuje schopnost soustředění,
  • zhoršuje vidění a postřeh,
  • prodlužuje reakce v krizových situacích.

Alkohol za volantem v ČR

Česko je jednou z mála zemí Evropy, ve které funguje nulová tolerance alkoholu za volantem. Reálná praxe je však trochu jiná. Pokud je naměřená hodnota nižší než 0,24 promile, bývá nález považován za pozitivní, jen pokud se k požívání alkoholu před jízdou řidič sám dobrovolně přizná. V opačném případě bude nález označen za negativní.

Alkohol za volantem v zahraničí

Ve zbytku Evropy jsou k provinilcům, kteří za volant usedají po velkém pivu, o něco mírnější. Nejčastěji tolerují 0,5 promile alkoholu. Ve velké Británii či na Maltě jsou ještě shovívavější, za volant tam řidiči mohou sednout i v případě, že mají v krvi až 0,8 promile. Týká se to ale jen běžných řidičů, pro ty z povolání platí o něco přísnější pravidla. Nejčastěji se u nich v Evropě toleruje 0 až 0,2 promile. Přečtěte si také: Kdy vám zabaví řidičák?

Kdy můžu řídit po pivu

(foto: Shutterstock)

 

Co je to promile?

Promile vyjadřuje množství alkoholu v krvi. Pokud člověk nadýchá hodnotu jedné promile, znamená to, že v litru jeho krve se vyskytuje jeden gram čistého alkoholu.

Za jak dlouho se odbourá alkohol z krve?

Odbourávání alkoholu z krve je poněkud dlouhý proces. Udává se, že dospělý muž za hodinu spálí jeden gram alkoholu na každých deset kilogramů své tělesné váhy. U žen se počítá s hodnotou 0,85 gramů za hodinu. Jedná se ale o obecné údaje. Každý jedinec na alkohol reaguje jinak.

Záleží také na množství vypitého alkoholu, jeho druhu a době, za jakou jej člověk zkonzumoval. Nejrychleji se vstřebávají míchané drinky, bylinné likéry a šampaňské. O poznání rychleji alkohol působí na lidi, kteří jej pijí na lačno. Jeho vstřebávání naopak zpomalí konzumace sladkých a studených nealkoholických nápojů.

Na rychlost odbourávání mohou mít vliv i některé další faktory. Tím nejzákladnějším je pohlaví. Je obecně známo, že ženy odbourávají alkohol pomaleji než muži, a to kvůli chybějícímu enzymu, který alkohol v těle štěpí. Podobně jsou na tom však i staří lidé a některá etnika. Vliv může mít také fyzická a psychická kondice, aktuální zdravotní stav či užívání léků. Pomaleji odbourávají i lidé, kteří mají problémy s játry.

A jak spalování alkoholu urychlit? Nijak. Ačkoli mezi lidmi kolují fámy o „pomocnících“ v podobě kávy, citronové šťávy či studené sprchy, ani jeden z těchto faktorů nemá na rychlost odbourávání reálný vliv. Protože aby káva proces urychlila, musel by jí člověk vypít kolem sta litrů.

Promile alkoholu v krvi a jak se odbourává alkohol - tabulka

alkohol muž (85 kg) žena (65 kg)
malé pivo 10°

promile 0,13

odbourá se za hodinu

promile 0,2

odbourá se za hodinu a půl

velké pivo 10°

promile 0,22

odbourá se za hodinu a půl

promile 0,34

odbourá se za dvě hodiny

dvě deci vína (bílé)

promile 0,24

odbourá se za dvě hodiny

promile 0,37

odbourá se za dvě a půl hodiny

dvě deci vína (červené)

promile 0,27

odbourá se za dvě hodiny

promile 0,4

odbourá se za dvě a půl hodiny

panák vodky (40 %)

promile 0,17

odbourá se za hodinu a půl

promile 0,27

odbourá se za dvě hodiny

panák slivovice (52 %)

promile 0,23

odbourá se za dvě hodiny

promile 0,35

odbourá se za dvě a půl hodiny

míchaný drink (mojito 0,3)

promile 0,22

odbourá se za hodinu a půl

promile 0,34

odbourá se za dvě hodiny

míchaný drink (long island 0,2)

promile 0,43

odbourá se za tři hodiny

promile 0,66

odbourá se za 4 hodiny

Výše uvedená tabulka je jen orientační, i tak je ale z ní jasně vidět, že muži odbourávají alkohol rychleji. Muži mají jiný metabolismus a také často větší hmotnost, díky tomu odbourají například jedno velké pivo nebo panáka průměrně o půl hodiny dříve než ženy.

Množství promile v krvi a rychlost odbourávání pak hodně záleží na tom, kolik vážíte a co pijete, stejně tak na tom, co jíte a jak moc jste zvyklí alkohol konzumovat. Proto tabulku berte pouze jako orientační.

Kdy mohu po konzumaci alkoholu sednout za volant?

Pokud jste v pití alkoholu zběhlí a své tělo jste na něj pravidelným pitím „vytrénovali“, velké pivo nebo sklenice vína se vám z krve odbourá zhruba do hodiny. Na tento fakt ale raději příliš nespoléhejte a počítejte s tím, že jako muž může být bez zbytkových stop alkoholu zhruba po 2 až 3 hodinách od konzumace velkého piva. Ženám to bude trvat zhruba o hodinu déle.

Jak už jsme zmínili výše, záleží na množství a druhu alkoholu. V případě, že za večer vypijete celou lahev vína, tak se čas střízlivění oproti půllitru piva prodlužuje zhruba o trojnásobek. Pět set mililitrů tvrdého alkoholu pak dospělý muži odbourávají až 22,30 hodin, ženy déle než 37 hodin. 


Také si přečtěte:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 24 krát

Články ze sekce: Spotřebitel