Do MP Krásno přišlo 201 kg z šarže s polským masem se salmonelou

21.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 21. února (ČTK) - Do valašskomeziříčské společnosti MP Krásno přišlo 201 kilogramů masa z šarže se závadným polským masem s bakteriemi salmonely. Firma ho dále prodala devíti odběratelům v Česku. ČTK to dnes řekl předseda představenstva společnosti Karel Pilčík. Veterinární správa nyní odběratele kontroluje.

\"Adresy jsme předali veterinářům, a ti nyní chodí po těch provozech. Nevíme ještě přesně, kolik se vrátí. Víme však už, že něco bylo spotřebovaného, a něco ne,\" uvedl Pilčík. Firma však ještě ve středu před oficiálním oznámením kontaktovala své odběratele a na problém je upozornila.

Podle Pilčíka však neznamená, že celá šarže byla kontaminovaná, výsledky podle něj budou v pátek. Pilčík ČTK řekl, že jde o pochybení, které se může stát, již dříve řešil šarže se závadným masem z jiných zemí. \"A nestalo se to jen Polákům,\" uvedl Pilčík.

Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst. Kromě MP Krásno směřovalo i do distribučního centra Makra v Kozomíně, do jídelny Kocourek v Brně, olomouckého velkoobchodu Bikos a k podnikateli Petru Bzduchovi v Pohořelicích. Na Slovensku se maso dostalo do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom. Zjištění, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa obsahovalo bakterie salmonely, oznámil ve středu ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl v noci porážen nemocný dobytek. Nyní zjištěné maso se salmonelou z těchto jatek nepocházelo, nemělo by s nimi mít podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda ani žádnou souvislost. \"Jde o dvě jiné kauzy,\" uvedl Pilčík. Kvůli případu zavedl stát od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před jeho uvedením na trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK