Do Makra přišlo maso z šarže se salmonelou, bylo zachyceno

21.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kozomín (u Prahy) 21. února (ČTK) - Do distribučního centra Makra v Kozomíně u Prahy přišlo zhruba 133 kilogramů polského masa z šarže s výskytem bakterií salmonely. Společnost uvedla, že jej zachytila, maso ani produkty z něj neprodává. ČTK to řekla mluvčí firmy Romana Nýdrle.

\"Z toho celkového objemu jsme vyrobili 108 kilogramů polotovaru, který byl určený pro gastronomický provoz,\" uvedla. Polotovary pak podle ní společnost zachytila v distribučním centru a v prodejnách, maso se dostalo jen ke dvěma zákazníkům, se kterými se firma spojila telefonicky.

Podle mluvčí Makro přijalo maso od prověřeného dodavatele, se kterým spolupracuje už 15 let a bere od něj mnoho druhů masa.

Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst. Kromě distribučního centra Makra v Kozomíně směřovalo i do MP Krásno ve Valašském Meziříčí, do jídelny Kocourek v Brně, olomouckého velkoobchodu Bikos a k podnikateli Petru Bzduchovi v Pohořelicích. Na Slovensku se maso dostalo do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom.

Zjištění, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa obsahovalo bakterie salmonely, oznámil ve středu ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl v noci porážen nemocný dobytek. Nyní zjištěné maso se salmonelou z těchto jatek nepocházelo, nemělo by s nimi mít podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda ani žádnou souvislost. \"Jde o dvě jiné kauzy,\" uvedl Pilčík. Kvůli případu zavedl stát od čtvrtka kontroly zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před jeho uvedením na trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK