Zpracovatelský sektor eurozóny poprvé od poloviny roku 2013 klesl

21.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. února (ČTK) - Aktivita zpracovatelského sektoru v eurozóně v únoru poprvé od poloviny roku 2013 klesla. Vyplývá to z dnešních údajů společnosti IHS Markit založených na průzkumu mezi nákupními manažery. Údaje podle firmy signalizují, že tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny by v letošním prvním čtvrtletí mohlo zpomalit na pouhých 0,1 procenta.

Index aktivity zpracovatelského sektoru se snížil na 49,2 bodu z lednových 50,5 bodu. Dostal se tak pod klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Útlum ve zpracovatelském sektoru byl nicméně kompenzován rychlejším růstem ve službách. Souhrnný index podnikatelské aktivity, který zahrnuje průmysl i služby, tak stoupl na 51,4 bodu z lednových 51 bodů.

\"Ekonomika eurozóny v únoru zůstala v blízkosti stagnace,\" uvedl hlavní podnikový ekonom společnosti Markit Chris Williamson. \"Údaje z průzkumu naznačují, že pro HDP by v prvním čtvrtletí mohlo být obtížné stoupnout výrazněji než o 0,1 procenta,\" dodal.

V loňském čtvrtém čtvrtletí se HDP eurozóny podle statistického úřadu Eurostat zvýšil o 0,2 procenta, tedy stejným tempem jako ve třetím kvartálu. V celém loňském roce hospodářský růst eurozóny zpomalil na 1,8 procenta z předloňských 2,4 procenta. \"Za slabostí stojí zpracovatelský sektor, který nyní vstoupil do svého prvního poklesu od poloviny roku 2013,\" uvedl Williamson.

Eurozóna se v poslední době potýká s negativními důsledky slábnoucího růstu globální ekonomiky, sporů v mezinárodních obchodních vztazích a nejistoty kolem připravovaného odchodu Británie z Evropské unie. Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý měsíc snížil odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na 1,6 procenta z dříve předpokládaných 1,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK