Ropa zlevňuje kvůli pokračujícímu růstu zásob suroviny v USA

21.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 21. února (ČTK) - Ceny ropy se dnes snižují kvůli zprávě o pokračujícím růstu zásob suroviny ve Spojených státech. Ke zlevňování ropy přispívají rovněž obavy ze zpomalování růstu světové ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Kolem 18:30 SEČ vykazovala severomořská ropa Brent pokles zhruba 0,4 procenta na 66,80 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela téměř 0,7 procenta na 56,78 dolaru za barel.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) dnes oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden zvýšily o 3,7 milionu barelů. Nárůst tak zaznamenaly již pátý týden za sebou a vyšplhaly se na nejvyšší úroveň od října 2017.

Zpráva EIA rovněž ukázala, že těžba ropy v USA minulý týden stoupla na rekordních 12 milionů barelů denně. \"Celkově je tato zpráva pro ceny ropy nepříznivá, zejména kvůli silnému nárůstu zásob suroviny,\" uvedl analytik Cartsen Fritsch ze společnosti Commerzbank.

Výraznějšímu poklesu cen ropy nicméně brání prosincová dohoda Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců o omezení dodávek na trh. Ceny ropy podporují rovněž americké sankce vůči Íránu a Venezuele, které podkopávají ropný export těchto dvou zemí.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 66,80 67,08 New York - NYMEX WTI duben 56,78 57,16

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK