Akcie v USA oslabily statistiky a propad zdravotnických firem

21.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. února (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes po růstu předchozích dní oslabily nejnovější údaje z americké ekonomiky a propad zdravotnických firem. Investoři stále pozorně sledují vývoj kolem americko-čínských rozhovorů o obchodu. Na devizovém trhu po počátečním propadu zpevňoval dolar.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických společností, odepsal 0,4 procenta a obchodování uzavřel na 25.850,63 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 0,35 procenta na 2774,88 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite pak klesl o 0,39 procenta na 7459,71 bodu.

V prosinci se podle dnes zveřejněných údajů amerického ministerstva obchodu nečekaně snížil objem nových objednávek klíčového kapitálového zboží vytvořeného v USA. To ukazuje na další zpomalení firemních výdajů, které by mohlo zbrzdit ekonomický růst, uvedla agentura Reuters.

Dosavadní růst akciových trhů vyvolal pokrok v čínsko-amerických obchodních jednáních. I přes dnešní mírné oslabení se tak hlavní akciové indexy stále pohybují poblíž svých dvouměsíčních maxim.

Zdravotnický sektor dnes oslabil především pokles akcií firmy Johnson & Johnson. Reagovaly na oznámení tohoto zdravotnického gigantu, že obdržel od amerických úřadů předvolání týkající se sporu o údajnou kontaminaci jeho výrobků pro děti azbestem.

Směrem dolů zamířily i akcie výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike. Renomé jeho tenisek totiž utrpělo poté, co se rozpadla ve dví ta, kterou měla na noze během dnešního sportovního utkání vycházející basketbalová hvězda Zion Williamson.

Na devizovém trhu po počátečním propadu zpevňoval dolar. Reagoval nejprve na statistiku ministerstva obchodu o kapitálovém zboží, později se ale dostaly do popředí jiné faktory. Dolaru tak pomohlo oslabení libry částečně způsobené varováním agentury Fitch, že by mohla kvůli pokračující nejistotě kolem brexitu snížit rating Británie. Euro pak poslala dolů dnešní zpráva, že v únoru poprvé od poloviny roku 2013 klesla aktivita zpracovatelského sektoru v eurozóně.

Krátce po 22:00 SEČ euro na dolar ztrácelo 0,03 procenta na 1,1335 USD. Libra od dolaru odepisovala 0,10 procenta na 1,3037 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ve stejnou dobu přidával 0,16 procenta na 96,61 bodu.

vjn

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK