Ropa díky naději na obchodní smír Čína-USA na tříměsíčním maximu

22.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. února (ČTK) - Ceny ropy se dnes díky naději na obchodní dohodu Čína-Spojené státy krátce vyšplhaly přes své tříměsíčním maximum. Jejich zisky ale mírnila čtvrteční zpráva o nejnovější rekordu v americké těžbě ropy.

Kolem 18:00 SEČ vykazovala severomořská ropa Brent nárůst o zhruba 0,2 procenta na 67,19 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu přidávala 0,7 procenta na 57,38 dolaru za barel.

V průběhu dne se Brent krátce vyhoupl až na hodnotu 67,73 za barel, a byl tak nejvýše od poloviny listopadu. Za celý týden by si Brent mohl připsat zhruba 1,4 procenta.

Ropa WTI se v průběhu dne dostala až na 57,81 dolaru za barel, což byla také nejvyšší cena od poloviny listopadu. Za celý týden by si WTI mohla polepšit o více než tři procenta.

Podle informací agentury Reuters se začíná rýsovat obrys možné obchodní dohody mezi USA a Čínou. Obě strany se snaží, aby se smlouvu podařilo uzavřít do 1. března, kdy vyprší 90denní příměří, během nějž se zavázaly neuvalovat na své zboží žádná nová cla.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) ve čtvrtek oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden zvýšily o 3,7 milionu barelů. Nárůst tak zaznamenaly již pátý týden za sebou a vyšplhaly se na nejvyšší úroveň od října 2017.

Produkce pak stoupla na rekordních 12 milionů barelů denně. Americká banka Citi odhaduje, že ke konci letošního roku by se mohla přiblížit 13 milionům barelů denně.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 67,19 67,07 New York - NYMEX WTI duben 57,38 56,96

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK