Letošní výdaje bytového fondu se mají navýšit o 750 milionů korun

28.02.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. února (ČTK) - Letošní výdaje Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) se mají proti původně schváleným plánům navýšit o 750 milionů na 3,48 miliardy korun. Důvodem jsou plánované dotace obcím na výstavbu nájemních sociálních bytů, na které má jít 650 milionů korun. Dvojnásobně na 200 milionů korun se pak má navýšit i objem peněz, který je připravený na dotace obcím pro regeneraci veřejných prostranství. Navýšení má být kryto penězi fondu bez nároku na státní rozpočet. Návrh v pondělí projedná vláda. Plánované příjmy fondu zůstanou na dříve uvedené výši 779 milionů korun.

V dokumentu, který kabinetu předkládá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), se mimo jiné píše, že spuštění dotačně-úvěrového programu na pořízení sociálních a dostupných nájemních bytů určených pro obce je plánováno na druhé čtvrtletí letošního roku.

\"V roce 2019 je, vzhledem k zahájení programu a příjmu žádostí až v průběhu daného roku, předpokládán celkový výdaj v rámci tohoto programu ve výši jedné miliardy korun, kdy 650 milionů korun budou činit nenávratné dotace (sociální byty) a 350 milionů korun nízkoúročené úvěry (dostupné byty). Úvěrová část bude kryta stávajícím celkovým schváleným objemem poskytnutých úvěrů, dotační část je nutno v rámci změny rozpočtu posílit,\" stojí v materiálu.

Letos budou finanční nároky programu pokryty ze zdrojů SFRB bez nutnosti zapojení státního rozpočtu, v následujících letech bude financování programu řešeno formou dotace ze státního rozpočtu prostřednictvím ministerstva pro místní rozvoj. Největší část příjmů fondu tvoří letos splátky z poskytnutých úvěrů ve výši 691 milionů korun, dalších 87 milionů korun přijde z vybraných úroků a poplatků. Rozdíl mezi příjmy a výdaji by měl být pokryt z finančních zůstatků fondu.

Vláda na začátku února schválila novelu zákona, která počítá s tím, že SFRB by měl k nynějším aktivitám přidat například udržitelný rozvoj obcí, měst a regionů nebo cestovní ruch. Měl by se také přejmenovat na Státní fond podpory investic (SFPI). Normu musí schválit Parlament a podepsat prezident.

\"Novela zákona znamená rozšíření zaměření fondu i na regionální rozvoj, územní plánování, cestovní ruch a stavební řád. Rozšíření aktivit fondu bude mít příznivé efekty v regionech, ať už jde o regeneraci brownfieldů nebo podporu občanské vybavenosti v regionech,\" uvedla už dříve ministryně Dostálová. Dodala, že bude do budoucna sloužit také jako alternativa k evropským fondům.

Státní fond rozvoje bydlení doposud poskytuje peníze určené na podporu bydlení. Jeho současným hlavním úkolem je podpora soukromých a obecních investic do výstavby, oprav a modernizace bytů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK