Jak jsem ve svých 23 letech vydělala svůj první milion v nejchudším státě Asie

09.03.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Vyplatí se investovat do nemovitostí v Asii? Každá investice je tak trošku risk. Přečtěte si rozhovor s dívkou, která vzala všechny svoje peníze, vůbec se toho nebála a nakonec na tom možná i vydělala.

Jak člověka napadne koupit si dům zrovna v Kambodži?

Žila jsem obyčejný studentský život ve Francii, kde se můj měsíční příjem skládal z kapesného od rodičů, výplaty ze třech různých barů a příspěvků od francouzského státu. Jako každý jiný jsem vždycky snila o tom, že se jednou nebudu muset starat o to, jestli šel benzín o korunu výš nebo níž. Že jednou “až budu velká”, budu mít hromadu peněz, které budu moci dál investovat a vydělávat na tom aniž bych musela chodit denně do práce a poslouchat tam trapné vtipy svého nadřízeného.

Od svých podnikatelských snů sice nehodlám upustit, jeden jsem si ale splnila ještě dřív, než jsem to vůbec čekala. Investovala jsem všechny své našetřené peníze do nemovitosti v Kambodže, která dvojnásobně nabyla na své ceně za necelý rok.

Investice v Kambodži?

Kde jste vzala peníze na takovou investici?

Před rokem jsem na své narozeniny dostala od rodičů překvapení. Celé roky mi spořili peníze do začátku “dospěláckého” života na stavebním spoření. Hned co jsem sfoukla svíčky na dortu, přistála mi na účtě super suma, za kterou bych si sice nekoupila nový Mercedes, ale na Rapid by mi vystačila. Začala jsem tedy uvažovat o tom, jak s penězi co nejllépe naložit tak, abych je několikrát znásobila.

Přítel se mi už mnohokrát zmínil o svém bratrovi, který si koupil svůj první byt v Kambodži před dvěma lety a teď už rozprodává své byty z jednadvaceti podlažní budovy. Nikdy jsem tomu nevěnovala sebemenší pozornost, až doposud. Nedalo mi to spát, navíc jsem zjistila, že cena za byt v Sihanoukville je směšně nízká, ale každým měsícem roste.

Co na takový plán říkali rodiče?

Doteď nezapomenu na vyděšený a polorozzuřený výraz mého táty, když jsem mu týden po svých narozeninách oznámila, že posílám všechny naspořené peníze na účet do Asie, kde jsem v životě nebyla a kupuji si tam byt. Sama se tomu teď směju, všichni si mysleli, že jsem naprostý blázen.

Jak si koupit byt v Kambodži

Jak se kupuje byt v Kambodži?

Tohle byl ale jen začátek, úplnou třešničkou na dortu byl fakt, že budova, ve které měl být můj byt, ještě neexistovala. I po návalu negativních názorů ze všech stran mého blízkého okolí jsem cítila, že tohle je moje příležitost a vstupenka k nezávislosti. Dokola jsem si opakovala, že každá investice je risk a nikde není zaručeno, že bude milionová, ale kdo nic nezkusí nic nemá.

Zní to všechno tak jednoduše a bláhově, ale po pravdě jsem byla tenkrát mírně pod nátlakem, protože ceny rostly každým dnem a byty ubývaly. Nechtěla jsem dál čekat a připravit se tak o rohové studio ve druhém patře s výhledem do džungle, které se mi vešlo do rozpočtu, proto jsem odeslala peníze a podepsala smlouvu hned, jak to bylo možné. Pak už jsem se jen těšila na budoucí výsledek.

Jaký byt jste si koupila?

Byt se nachází v Sihanoukville asi 5 min od moře na motorce. Budova má celkem 9 pater, výtah a střešní infinity pool s výhledem na celé město.

Je Kambodža opravdu výhodná destinace pro investice?

Je mi ale jasné, že i když vidíte krásný bazén na střeše, pořád nechápete, proč by měla být Kambodža jako nejchudší stát v Asii výhodnou investicí. Pravdou zůstává, že větší polovina místních obyvatel nemá příliš peněz a bydlí v malých chatkách, navíc Australané, Američané nebo Rusové, co naopak peníze mají, se usazují v nejpopulárnějších turistických destinacích, jako je Thajsko, Bali nebo Vietnam, tak v čem sakra tkví to tajemství Kambodži?

Investice a nákup nemovitosti v Kambodži

 

V čem je tedy tajemství Kambodži?

Na to existuje jednoduchá odpověď. Levná pracovní síla, stavební materiál a mnoho čínských investorů. Před pár lety, král Norodom Sihamoni doslova zaprodal město Sihanoukville Číně, která dostala povolení hrát a stavět casína. A protože v Číně je povoleno hrát casíno pouze v Maccau, rozhodli se, že ze Sihanoukville udělají asijské Las Vegas.

Je až neuvěřitelné vidět, jak se město rozvíjí a mění každým dnem! Představte si, jak asi vypadal Bangkok před 70 lety! Takhle teď vypadá město Sihanoukville. Díky tomu každý kdo vlastnil nebo vlastí pozemek či nemovitost rychle zbohatnul a to je město teprve na počátku svého rozvoje!

Kolik je možné na nemovitostech v Kambodži vydělat?

Byt ještě není ani dostavěný a i přes to už mám několik zájemců, kteří by si ho chtěli koupit za dvojnásobnou cenu.

S prodejem ale ještě chvilku počkám, protože až budu moct za rok napsat, že jsem za jeden byt koupila rovnou dva, pronajala je a nemusím chodit do práce ve svých 24 letech, bude to znít přeci jen o něco líp.

Jak koupit byt v Kambodži

Zatím jsem furt ta stejná holka, co si na život vydělává, kde se dá, protože investice stojí čas a úspory. I tak ale můžu říct, že kdyby mě to čekání na to, až zbohatnu, přestalo bavit, můžu byt prodat a mám své peníze do začátku života zpět i s milionem navíc a to jen díky svým rodičům, kteří jsou teď na mě pyšní, protože viděli můj první “dospělácký” krok, když jsem je neposlechla a šla za svou intuicí, která se na 100% vyplatila.


fotografie a text: @miss_tyns

Chcete se ještě na něco zeptat a lákají vás investice v Asii? Napište autorce článku na instagramu přes DM. (@miss_tyns)

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 54 krát

Články ze sekce: Spotřebitel