Daňové přiznání se blíží, nezapomněli jste na něco?

12.03.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Termín pro odevzdání daňového přiznání je v roce 2019 1. dubna. Máte už všechno vyplněno a připraveno k odevzdání? Určitě jste nezapomněli uplatnit nějakou slevu?

Daňové přiznání se blíží, termínem je 1. duben 2019. Kromě všech vašich zdanitelných příjmů nezapomeňte v daňovém přiznání uplatnit i všechny slevy a odečitatelné položky. Na jaké slevy a odpočty můžete mít nárok?

Sleva pro každého aneb ta základní

Základní sleva na poplatníka je sleva na dani, na kterou má nárok opravdu každý, sleva je celkem ročně 24 840 Kč. Zaměstnanci slevu využívají každý měsíc při výplatě čisté mzdy, OSVČ pak tuto slevu použijí jednou za rok v daňovém přiznání. Tato daňová sleva může přinést i daňovou vratku, pokud zaměstnanec slevu některé měsíce neuplatňoval.

Potřebujete vědět více? Vše o základní daňové slevě na poplatníka.

Slevy jen pro někoho

Existuje pak řada dalších slev, které může uplatnit pouze někdo. Mezi tyto slevy řadíme:

  • Sleva na studenta 4 020 Kč ročně: na tuto slevu mají nárok pracující studenti, vzhledem k tomu, že studenti většinou pracují brigádně, tak jim použití slevy na studenta a slevy na poplatníka dost často přinese daňovou vratku. Co se vyplatí znát o slevě na studenta?
  • Sleva na invaliditu a sleva pro držitele průkazu ZTP/P: jak vysoká je sleva a kdo ji může použít.
  • Sleva na manželku 24 840 Kč: na tuto slevu mají nárok manželé/manželky, jejichž manžel/manželka nemá vlastní zdanitelné příjmy vyšší než 68 000 Kč, nejčastěji jde o případ, kdy manžel chodí do práce, zatímco manželka je doma s dětmi, tuto slevu je možné uplatnit pouze jednou ročně a velmi často přinese daňovou vratku. Jak se uplatňuje sleva na manželku?
  • Školkovné až 12 200 Kč je sleva, kterou můžou uplatnit rodiče při umístění dítěte do předškolního zařízení, přičemž i tuto slevu je možné uplatnit pouze jednou za rok a často přinese daňovou vratku. Jaké jsou podmínky pro uplatnění školkovného?
 

Daňové zvýhodnění taky jen pro někoho

Daňové zvýhodnění na děti je sleva na dani, kterou opět zaměstnanci používají pro zvýšení čisté mzdy každý měsíc, zatímco OSVČ musí počkat až na daňové přiznání. Na rozdíl od minulosti můžou OSVČ daňové zvýhodnění na děti používat bez omezení, pokud měli v roce 2018 příjmy vyšší než 73 200 Kč.

Výhodou této slevy na dani je to, že zakládá nárok na výplatu tzv. daňového bonusu. Tedy, že vám stát nejen vrátí již zaplacenou daň z příjmu, ale zároveň vám vyplatí tzv. daňový bonus, pokud je vaše daňová povinnost nižší než, kolik je daňové zvýhodnění na děti. Je to jediná sleva, která vyplacení daňového bonusu umožňuje.

Jak velké jsou slevy na děti a jak je uplatnit?

Nezdanitelné části daně, pokud splníte podmínky

Na daňové odpočty neboli na nezdanitelné části daně dosáhne každý, kdo splní dané podmínky. Odečitatelné položky nesnižují přímo daň z příjmu, ale snižují základ daně. Celková "sleva" na dani je 15 % z částky, kterou uplatňujete jako odpočet. Daňové odpočty jsou následující:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DANĚ