Bez důkazů ani koruna. Po pádu na neodklizeném chodníku si sežeňte svědky

13.03.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Stejně jako sněžení a chladné počasí patří k zimě, tak bohužel také i zlomeniny a otřesy mozku, které jsou způsobeny pády na neodklizených chodnících. Finančního odškodnění se však dočká jen málokdo.

Majitelé, kteří jsou za podobu chodníku odpovědní, se odvolávají na chyby ze strany chodců. Ti jsou bez důkazů v podobě fotodokumentace a svědků bezmocní. Pád na zledovatělém či zasněženém chodníku vás přitom může z běžného života vyřadit i na několik dní či měsíců. A odškodnění? To nemusí přijít vůbec. Majitelé chodníku, kteří jsou za jejich stav zodpovědní už od roku 2009, se z povinnosti vyplatit poškozenému finanční náhradu mohou totiž vyvázat. Stačí, aby dokázali, že úklid chodníku nebyl v jejich moci.

Často se tak děje ve spojitosti s nepředvídatelným počasím. Například když začne pršet a následně se ochladí natolik, že se na chodníku udělá námraza. Majitelé, kterými jsou většinou obce a města, pak tyto chodníky nestíhají posypat. To samé platí také v případě silného sněžení. Pokrývka se na chodnících často objeví pár minut po jejich řádném shrabání.

Úraz na neodklizeném chodníku - jak získat odškodnění

Zdroj: Pixabay

Nevhodná obuv se nevyplácí

Zákon obecné podmínky pro údržbu chodníků nijak neupravuje, není tedy stanoven ani čas, do kdy musejí být uklizeny. To však často upřesňuje obecní vyhláška. Stejně tak může obec stanovit i seznam přípravků, které lze k posypu chodníků použít.

Určité povinnosti má navíc i sám chodec. Ten nemůže spoléhat jen na poctivost majitele a důvěřovat mu, že chodník uklidí. Místo toho by se měl aktuálním podmínkám sám přizpůsobit. To znamená: mít na noze vhodnou obuv (určitě ne lodičky) a pokud to jde, volit vždy bezpečněji vypadající cestu. V případě, že tak neučiní a upadne, nemá na finanční odškodnění nárok.

Pád a úraz je nutné dokázat

Vyhráno chodec nemá ani v případě, že před pádem dodrží obě zmíněné zásady. Aby měl na získání odškodnění šanci, musí si sehnat očité svědky, které mu pád na chodníku dosvědčí. Těmi mohou být náhodní kolemjdoucí nebo pracovníci policie či záchranné služby.  Dále je nutné, aby poraněný pořídil fotodokumentaci místa nehody, svých zranění i obuvi, kterou měl v ten moment na sobě.

Obecně má pak poškozený nárok na:

  • náhradu způsobené újmy za bolestné,
  • náhradu ztráty za ztížení společenského uplatnění v případě trvalých následků.

Pokud však poškozený neuspěje ani v tomto případě, musí se obrátit na soud, kde končí až 75 procent žádostí. Tady ale hrozí, že bude muset uhradit náklady za soudní řízení. Rozsudek se v tomto případě totiž nedá vůbec předvídat.

 

Obec a města se raději se pojišťují

Města a obce, jež bývají nejčastějšími majiteli chodníků, si právě pro tyto případy sjednávají pojištění odpovědnosti za způsobené škody. Pojišťovna tak zpravidla hradí většinu uznaných žádostí. Na obce a města pak zbývá naprosté minimum. Výše odškodnění činí v průměru 30 tisíc korun. V případě trvalých následků se jedná o statisícové částky.

Podobné jako se sněhem a námrazou na chodnících je to i s rampouchy a hroudami sněhu padajících ze střech budov. I tehdy za škodu způsobenou na chodci odpovídá majitel objektu.


Čtěte také:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel