Šetřím, šetříš, šetříme

14.03.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Snažíte se, ale přesto nejste schopni ušetřit? Na účtu vám po zaplacení všech nezbytných měsíčních výdajů nic nezbude? Zkusme se podívat, jestli se nějaké možnosti skutečně nenabízejí.

Byt, energie, auto, jídlo. A navíc ještě pojištění. Po zaplacení toho všeho je v naši virtuální i skutečné peněžence průvan, protože součet se prostě rovná sumě příjmů. Soustřeďme se na ně a rozeberme je. A možná, že nám nějaké korunky na konci zbudou.

Jak ušetřit na bydlení?

Nebydlíte ještě ve svém anebo splácíte hypotéku. Ta pravděpodobně pořádně zatěžuje váš rozpočet, a pokud jste si vzali hypotéku v nedávné době po růstu úrokových sazeb, pak je to pro vás opravdu „citlivé“ téma.

Na druhé straně se od té doby zvětšil rozdíl mezi nejvyššími a nejnižšími sazbami úroků. Banky totiž lákají nové klienty kvůli konkurenci nejrůznějšími benefity. Dnes tedy činí rozdíl mezi sazbami tisíce korun, dříve to byly stovky.

Co udělat? Refinancovat hypotéku. Vyberete mezi bankami tu, která nabízí nejnižší úrok. Ona za vás zaplatí druh vaši stávající bance a vy splácíte té nové. Musíte mít „čistou“ minulost poplatníka a musíte být také schopni dluhy splácet. Počítejte tedy s tím, že si vás nová banka předem „prolustruje“.

Jak ušetřit na bydlení, energiích, povinném ručení a jídle

Změna dodavatele elektřiny

Za energie platíme všichni dost peněz. Ale i s tím se dá něco dělat. U plynu a elektřiny se totiž dá změnit dodavatel této energie U vody zkuste prostě víc dbát na to, aby někde doma netekla zbytečně.

U dodávek plynu a elektřiny existuje silná konkurence. Je proto dobré zadat svou spotřebu do srovnávačů a vybrat si výhodnější nabídku. Než však cokoli podepíšete, pečlivě si smlouvu prostudujte, a hlavně se nenechte přitlačit k podpisu dealery, kteří zazvoní u vás doma a chtějí odejít s vaším podpisem. Vše chce svůj čas.

Nejlevnější povinné ručení na auto

Pokud splácíte automobil, nejspíš musíte přijmout podmínky společnosti, která vám na něj půjčila. Je-li ale už splacen, je to trochu něco jiného. Zde se na pojištění ušetřit dá. Opět zde existuje silná konkurence, ceny pojištění jsou tedy velmi různé. Je ovšem dobré přihlédnout k recenzím společností, které nabízejí nejlevnější pojištění. Mnohdy jsou to velmi dramatické zážitky, které mnohdy plynou z toho, že si klient opět dobře nepřečetl smlouvu.

Jestliže máte půjčku na auto splacenou, vůz patrně nebude nový, ale je jistě rozdíl pojištění nového automobilu a vozu starého třeba několik let. K tomu patří také kontrola, co vše pojistka kryje, a jestli vám to aktuálně vyhovuje.

Ušetřit se ale dá také tak, že si vyhlédnete čerpačku s levnějším benzínem, nebo prostě jezdíte méně. Sedněte si a spočtěte nejen benzín, ale i výměnu pneumatik, oleje a další servisní „nezbytnosti“. A bude jasno.

Stejné pravidlo platí u pojištění zdraví, nemovitosti a třeba pojistky kryjící schopnost splácet v případě náhlé insolvence.

 

Jak šetřit na potravinách a jídle?

Jíst a pít se musí, na tom se shodneme. Horší to ale bude už s částkou, kterou měsíčně za jídlo utratíme, a hlavně se zdůvodněním jednotlivých položek. Jestli se tedy vůbec dopátráme, kolik za ně vlastně měsíčně utrácíme.

Zde platí několik pravidel: nakupujte jen to, co nezbytně potřebujete. To si doma napište na lístek nebo do mobilu. Ostatní slevy míjejte s hlavou hrdě vztyčenou. Před nákupem se najezte, protože i když to zní komicky, hladový žaludek vám z peněženky vytáhne víc peněz.

Nenakupujte každý den a řiďte se podle aktuálních slev. Pečlivě si vyberte a udělejte velký nákup. Měsíční rozdíl v útratě budete počítat ve stovkách.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel