Praha obměnila dozorčí rady dalších dvou firem

11.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Vedení hlavního města vyměnilo dozorčí rady dalších dvou městských společností, a to Technologie hlavního města Prahy (THMP), která se stará o veřejné osvětlení, a Trade Center Praha (TCP), která má na starosti zejména správu nemovitostí. Dnes o tom rozhodli radní. Nové vedení tak pokračuje v reorganizaci orgánů městských firem, která se již dotkla dopravního podniku, Technické správy komunikací i dalších firem. Společnost TCP se má stát hlavním správcem městského majetku.

Radní dnes schválili odvolání osmi členů dozorčí rady TCP a sedmi z THMP. Namísto nich nastoupí noví členové, jejichž počet se v obou firmách sníží na šest. Jediným dosavadním členem, který zůstane v radě TCP, je Vladimír Šraier za Piráty. Ve druhé firmě pak z dosavadních členů setrvá pouze šéfka klubu zastupitelů opoziční ODS Alexandra Udženija.

Podle radního pro majetek Jana Chabra (TOP 09) je výměna dozorčí rady jedním z prvních kroků v celkové přeměně TCP, ze které by se měla stát hlavní společnost pro správu majetku hlavního města. V současnosti má podle něj město uzavřeno 12 smluv na správu majetku s různými subjekty, což by se mělo do budoucna změnit kvůli větší přehlednosti a schopnosti hodnotit efektivitu správy. Smlouvy by měly přejít pod TCP, ve které se kromě počtu členů dozorčí rady má snížit také množství členů představenstva z pěti na šest.

V případě THMP se dozorčí rada obměnila proto, aby mělo vedení města nad společností lepší kontrolu. \"Systém veřejného osvětlení je ze strany magistrátu dlouhodobě podfinancovaný,\" uvedl radní s tím, že vnitřní dluh činí více než miliardu korun. Společnost nyní vede bývalý pražský zastupitel Tomáš Jílek, Chabr nevyloučil obměnu ve vedení, které volí dozorčí rada.

Společnost TCP byla založena v únoru 1990 kvůli výkonu správy a zajištění obchodního využití vybraných nemovitostí ve vlastnictví Prahy. Je zaměřena na správu a údržbu nemovitostí a realitní nebo inženýrskou činnost. Od roku 2014 je jejím jediným vlastníkem Praha. Celková hodnota městského majetku je odhadována na více než 300 miliard korun.

Společnost Technologie hlavního města Prahy vznikla poté, co město převzalo správu veřejného osvětlení. Provázely to dlouhodobé problémy - smlouva z roku 2008 skončila před několika lety a radní ji opakovaně prodloužili bez výběrového řízení. Šlo o zakázky za stovky milionů korun. Původní plán byl uspořádat nový tendr, nakonec město založilo vlastní společnost.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK